Загрузка...
Загрузка...

У Львівській області героїчно зупинили незаконний бізнес Яценюка – активісти


У Ходорові Львівської області шість небайдужих активістів героїчно зупинили потяг із великою партією лісу. Кажуть, що тим самим перегородили дорогу бізнесу самому екс-прем’єр-міністру Арсенію Яценюку. Сообщает varota.com.ua

Документів на деревину ніхто не показав, мало того, активістам погрожують.

За словами волонтера і депутата Жидачівської районної ради Тараса Матвєєва, з моменту блокування потяга минуло менше доби, а на станцію заїхав наступний потяг, набитий деревиною, який навіть не зупинився. Ще один ешелон зробив коротку зупинку і незабаром виїхав зі станції.

“Ми викликали СБУ і намагалися знайти взаєморозуміння з начальником станції “Ходорів”, який утік. Вдалося на словах домовитися про огляд документів на деревину без можливості їхнього фотографування або копіювання. Зокрема, мова йде про товарно-транспортну накладну та інші документи, які можуть підтвердити законність або незаконність зрубаної деревини. Якщо нам вдасться з нею ознайомитися, ми з експертами спробуємо перевірити фактаж. Також ми хочемо перевірити, чи деревину вирубали законно і чи є на ній відповідні чіпи”, – повідомив він.

Вдалося зупинити 53 вагони сосни, в кожному з яких по 40 кубометрів. Якщо перевести деревину в гроші, то при розрахунку вартості одного кубометра сосни ($70), вартість зупиненої деревини становить понад 3 млн гривень.

За словами Матвєєва, ажіотаж на сосну викликаний мораторієм на вирубування деревини. “Рубають усе, що можуть вирубати, а сосна якраз входить у перелік дерев, що з нового року заборонено вирубувати”, – зазначив він.

За даними місцевих жителів, зрубану деревину везуть через Ходорів у Румунію. Місцеві про це знають і запевняють, що щодня через їхню станцію проходить 5-6 ешелонів деревини.

“У Румунії австрійці побудували деревопереробний завод, а румуни заборонили вирубування лісу, тому вся сировина їде від нас. Дерева рубають всюди, де тільки можуть, але найбільше в Івано-Франківській і Чернівецькій областях”, – говорить місцевий житель.

Джерело Новин