Загрузка...
Загрузка...

Як платити за “комуналку” в 1,5 рази менше


Експерти радять замінити лампочки на енергоефективні та подумати про великі інвестиції.

Вже через кілька місяців прийдуть платіжки за опалення. При цьому за рік тепло подорожчало на 90%, крім того, більше доведеться платити за світло, газ, гарячу і холодну воду. Сайт "Корупція.Маркет" зібрав головні поради про те, як скоротити споживання ресурсів і платити за комуналку менше.

Купити енергозберігаючі лампочки. Експерти в сфері енергоефективності радять: найшвидший спосіб економії на електроенергії – встановити енергозберігаючі лампи.

Лампу потужністю 0,022 кВт на годину можна купити за 98 гривень. Наприклад, для того щоб замінити всі лампочки в однокімнатній квартирі (по одній лампі на кухні, в туалеті, передпокої і ванній і три в люстрі в кімнаті) знадобиться 686 гривень.

Встановити двозонні лічильники на електроенергію. Двозонний лічильник на електроенергію разом з установкою коштує 1376 гривень. Такий лічильник дозволяє вночі платити за "світло" за спеціальним тарифом – на 50% дешевше. Якщо активно користуватися електроприладами в нічний час – прати, прибирати і т.п – багатозонний лічильник зможе окупитися, за оцінками "Київенерго", за три роки.

Сергій Свистюк пояснює: найдорожче для українців обходиться опалення. Утепливши будинок і встановивши тепловий пункт, можна економити на "комуналці" більше 50%. Тепловий будинок в будинку на 100 квартир може обійтися в 300 тисяч гривень, тобто всього по 3000 гривень з кожної квартири. Таке обладнання дозволить економити від 15 до 30% тепла і окупиться за 2-3 опалювальні сезони. На комплексне утеплення будинку кожній квартирі доведеться заплатити всього кілька тисяч гривень.

Експерти також радять:

Холодильник поставити  10 см від стіни, подалі від батарей і прямих сонячних променів. Для того щоб скоротити споживання електрики холодильником, варто поставити його в прохолодне і темне місце – подалі від плити і вікна.
Правильно користуватися пилососом і пральною машинкою. Пилосос найбільше споживає електрики в момент включення – не варто часто вимикати і включати його під час прибирання. Також заповнений пилом пилосос витрачає до 20% більше електрики.
При завантаженні бака пральної машини лише наполовину 50% її потужності марнується. Прання при температурі 30° С замість звичних 40° С дозволяє заощадити 40% енергії.
Джерело Новин