Загрузка...
Загрузка...

У 2017 році нові правила здачі ЗНО здивують всіх українців


Міністерство освіти та науки України розробило шість ключових пропозицій до Умов  вступу до ВНЗ у 2017 році. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

«Одна з анонсованих пропозицій – відновити «підтягування» списків абітурієнтів для технічних та фундаментальних спеціальностей, щоб повністю забезпечити держзамовлення за стратегічними для української економіки напрямками підготовки», – йдеться в повідомленні.

Вказано, що планується запровадити такий алгоритм подачі електронних заяв на вступ до вишів, за якого абітурієнт зможе заздалегідь  – ще до початку подачі електронних заяв на вступ до вишів – формувати особистий кабінет, заповнювати всю необхідну інформацію та за потреби довантажувати документи.

Серед змін, що пропонує МОН, також – зменшення кількості заяв, які може подавати абітурієнт, з 15 до 9, вироблення чіткого механізму зарахування пільговиків, що дасть змогу зробити цей процес прозорим та перевести його на рівень ВНЗ. Також МОН вважає за доцільне поширити застосування «широкого конкурсу» на заочників та медичні спеціальності.

Український центр оцінювання якості освіти вніс ряд змін у Зовнішнє незалежне оцінювання, яке школярі складатимуть у 2017 році.
Вступники зможуть зареєструватися на ЗНО з 6 лютого до 17 березня наступного року.

Тести складатимуть пізніше, ніж у попередні роки. Перший і обов’язковий з української мови та літератури проведуть 23 травня.
Загалом вступники мають право пройти ЗНО з 4 предметів. А от підсумкових екзаменів у випускників не буде.

Перелік предметів, з яких особа реєструється і бажає складати як Державну підсумкову атестацію, так і вступати до вищих навчальних закладів, можуть співпадати. З 3 предметів вона повинна буде визначитися з оцінкою, яка зарахується як Державна підсумкова атестація, а четвертий предмет буде використовуватися виключно для вступу, – розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

Крім того, Міністерство освіти і науки пропонує відкоригувати систему адресного держзамовлення. Замість загальної можливості збільшення  обсягу бюджетних місць на 25%, кількість бюджетників зможуть збільшити лише ті університети, що повністю виконали заявлений ними обсяг держзамовлення в 2016 році. При цьому збільшення відбуватиметься лише на 10, а не 25 відсотків, як було цього року.

Вказано, що це лише частина пропозицій до Умов прийому до ВНЗ у 2017 році, які на думку Міністерства, зможуть покращити процедуру вступу.

«Наразі в нас уже повністю готовий проект Умов вступу до ВНЗ у 2017 році, він значно краще і простіше написаний, ніж умови прийому, за якими абітурієнти вступали цього року. Тепер із цим документом працюватиме робоча група, до складу якої увійдуть представники спілки ректорів вищих навчальних закладів, – вони також внесуть свої пропозиції», – зазначив директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

Нагадаємо, що рішення про створення робочої групи, що працюватиме над Умовами прийму до ВНЗ у 2017 році, було прийнято Міністерством 2 вересня під час наради з ректорами ВНЗ.
Джерело Новин