Загрузка...
Загрузка...

Шахраї! Ось нові махінацій з банківськими картами. Застережи себе від обману


Практично кожен житель нашої країни використовують пластикові картки. Природно, що з розвитком електронних технологій розвиваються і методи шахрайства. Зловмисники постійно шукають все нові і нові способи, як можна вкрасти гроші у чесних людей за допомогою карток.

Читайте також: Найбільш поширені шахрайства по телефону — будьте пильні!

Як діють шахраї та як можна уберегти себе від обману?
Найбільш поширене шахрайство з банківською картою — це заклеювання тієї частини, з якої користувач отримує гроші. Принцип дуже простий: людина приходить знімати гроші з пластикової картки, вводить секретний код, суму, а свої гроші отримати не може. Природно, що деякий час він обурюється, а через півгодини йде додому засмученою і з бажанням завтра з ранку розібратися з недбайливими банківськими працівниками. Після відходу людини, виходить зловмисник, отклеивает скотч, яким було заклеєно отвір і забирає гроші. Варто відзначити, що працює такий спосіб тільки в темний час доби. Щоб не потрапити в подібну неприємну ситуацію, намагайтеся знімати гроші днем, а якщо ви не можете отримати гроші, уважно огляньте зовнішню сторону банкомату на наявність зайвих елементів (скотча, наприклад). Якщо все в порядку, а грошей немає, можете зі спокійною совістю лаятися з працівниками банку, тому що вони дійсно недобросовісно виконують свою роботу.
Шахрайство оффлайн. Сюди можна також віднести грабіж грошей відразу ж після їх зняття. Крім цього, недобросовісні співробітники магазину або кафе можуть провести вашу картку через кардрідер два рази, в результаті ви заплатите два рази. Щоб бути в курсі всіх ситуацій, які відбуваються з пластиковою картою, підключіть послугу інформування за допомогою смс. Картка, яку втратили, але не заблокували, також може стати об’єктом несанкціонованого втручання шахраїв. Ще одне досить просте шахрайство із пластиковими картами — спробувати сплатити якийсь товар знайденої пластиковою карткою. Природно, щоб уникнути таких ситуацій, слід після втрати відразу ж звертатися в банк. І отримувати нову карту краще не поштою, а прийшовши особисто в банк. Листи з новими картами дуже часто перехоплюють недоброзичливці.
Ще одне шахрайство з банківськими картами — фішинг. Вам дзвонять на телефон або ж приходить лист на електронну скриньку, де під будь-яким приводом просять сказати або написати дані вашої картки. Це може бути якась акція, яка націлена на запобігання несанкціонованих транзакцій. Будьте уважні і не занадто довірливі, запам’ятайте, що ніхто не має права дізнаватися у вас таку особисту інформацію, тим більше за допомогою телефону або пошти. Навіть працівникам банку ви не повинні повідомляти свій пін-код. І намагайтеся його ніде не записувати, а зберігати в пам’яті.

Фішинг неелектронний. Дане шахрайство з картками банку пов’язано з придбанням товарів та оплатою за них карткою, з обов’язковим введенням власником пін-коду. Коли власник картки розплачується за свої покупки, послуги або ж навпаки, знімає свої гроші, йому не обов’язково знімати гроші з картки, а тільки після цього віддавати їх продавцю. Для цього застосовують спеціальні мікропроцесорні карти. Як діють шахраї — вони копіюють з магнітних смуг стрічок дані і одночасно записують персональний ідентифікаційний номер людини. Після цього вони за отриманими даними створюють нову підроблену картку, з якої знімають гроші в банкоматах міста з рахунку її справжнього власника. Важко убезпечити себе від такого шахрайства, однак ми можемо порекомендувати, не використовувати пластикові карти в сумнівних магазинах, салонах та торгових точках.
Неправомірні дії в інтернеті. Ви можете дуже просто позбутися всіх своїх коштів, якщо ви здійснюєте платежі через інтернет. У шахраїв є можливість перехопити гроші прямо під час оплати. Тому ми не радимо робити якісь великі покупки через інтернет, незважаючи на те, що це дуже зручно, до того ж, дуже популярно. Особливо це стосується незнайомих сайтів, краще використовувати в таких випадках віртуальної карткою. На ній, як правило, можна встановити певний ліміт коштів, і зловмисники не зможуть вкрасти більше цього ліміту. Рекомендується підключити карту до послуги Secure Code, завдяки якій для здійснення будь-якої операції в інтернеті з картою, ви повинні будете ввести надісланий смс-кою код. Так ваші кошти буде важче вкрасти. Якщо ви не знаєте або погано знаєте іноземну мову, краще утримайтеся від електронних покупок і оплат своєю карткою на закордонних сайтах. Читайте також: 7 кроків перевірити сайт інтернет-магазину на благонадійність — не потрапляйте на гачок шахраїв!

Скіммінг. Це ще одне шахрайство з платіжними картами, яке стає дуже поширеним. На банкоматах і платіжних терміналах встановлюють такі пристрої, як скімери. Вони зчитують дані з картки, а потім на їх підставі шахраї випускають дублікати пластикових карток і по них знімають гроші, застосовують там, де не потрібно підтвердження особи. Щоб відстежити шахраїв, намагайтеся дуже ретельно контролювати свої витрати, щоб бути впевненим у тому, що тільки ви один знімаєте гроші зі свого рахунку.

Ще один метод — дізнатися пін-код і також несанкціоновано знімати гроші. Дізнатися його можна багатьма способами, серед яких: підглянути в той час, коли його власник набирає нанести особливий клей, на якому чітко видно набрані цифри, встановити невелику камеру на банкоматі. Будьте уважні, не дозволяйте перехожим дивитися на клавіатуру і дисплей банкомату, коли ви знімаєте там гроші. Крім цього, краще утримайтеся від зняття грошей в темний час доби в незнайомому районі, особливо в той час, коли вулиці вже порожні.

Вірус, який діє на банкомати. Це — один із самих нових способів шахрайства, він ще не встиг набрати широкого розповсюдження, особливо у нашій країні. Вірус не тільки стежить за всіма операціями, які відбуваються на банкоматі, але і передає цінну інформацію шахраям. Однак, не переживайте про те, що можете стати жертвою такого обману. Як кажуть фахівці, написати таку програму досить складно, для цього шахраям потрібно застосовувати незвичайну операційну систему і при цьому спілкуватися з банками за досить захищених систем.

Щоб убезпечити себе від неприємних ситуацій, пов’язаних з шахрайством, рекомендуємо звернути увагу, яка у вас пластикова картка з чіпом або магнітна. Чіпові картки більш захищені від зломів, підробок і т. д. Шахраям важко здійснити свої мерзенні плани з-за того, що дані на звичайній картці вже нанесені на магнітну смугу, а на чіпової — при кожній операції банкомат і карта обмінюється даними.

Читайте також: Види шахрайства в інтернеті — як уберегти себе від обману?

Будь-який власник пластикової картки банку повинен усвідомлювати, що завжди існує дуже великий ризик того, що саме він стане однією з жертв обману і потрапить у тенета шахраїв. Однак, якщо уважно ознайомитися з головними прийомами злочинців, то ризик того, що ви потрапите в неприємну ситуацію, буде набагато нижче. Адже хто попереджений — той озброєний.
Джерело Новин