Загрузка...
Загрузка...

Як в Україні подорожчає земля : ціни шокують


До 2022 року сільськогосподарська земля в Україні може подорожчати в 2,5 рази — з $1100 до $2755 за гектар.

Про це свідчить прогноз IMF group Ukraine.

Експерти розрахували вартість землі згідно з наступною формулою: ціна землі = рентний дохід (абсолютний+ диференційований)/реальна процентна ставка.

Зазначається, що середня нормативно-грошова оцінка українських сільськогосподарських земель, розрахована описаним способом, на кінець 2014 року склала 21,9 тис. грн або $1389 за гектар. За неофіційними даними, до першого кварталу 2016 року із-за девальвації значення впало до $1100.

Аналітики також звертають увагу на альтернативна думка, згідно з яким ціни на сільськогосподарську землю можуть впасти з-за різкого збільшення пропозиції після зняття мораторію на їх продаж. Зараз в Україні щорічно відбуваються транзакції з передачі права користування землею (ринок оренди сільськогосподарських земель) у розмірі 4,75% всього її обсягу. Наприклад, у міжнародній практиці ринок землі вважається розвиненим, якщо сукупний обсяг транзакцій (оренди і продажу) досягає 2% загальної площі сільгоспугідь.

Але, при цьому експерти відзначають, що ці землі вже знаходяться на ринку і при знятті мораторію просто зміниться форма їх передачі.

"Швидше за все, в теперішніх 4,75%  закладено близько 2,75% транзакцій, яких би не було при вільному ринку землі (перевищення активності українського ринку над міжнародними стандартами). Виходячи з цього, можна зробити припущення, що в перші два-три роки становлення внутрішнього ринку земель (після 2018 року, коли у вільний обіг будуть включені і приватні землі) буде попит на 1,12 млн гектарів. Варто зазначити, що ця цифра дуже близька до прогнозу Госгеокадастра, який оцінив майбутній обсяг ринку продажу приватних земель в 1,4 млн гектарів. Таким чином, неозброєним оком видно хибність подібних заяв щодо майбутнього "обвал цін", — йдеться в прогнозі.

Згідно з даними Voxukraine.org якщо в Україні співвідношення орендної плати та цін буде таким, як в ЄС, то слід очікувати, що середня ціна на землю складе $2990 за гектар, від $1480 до $6030 за гектар.
Джерело Новин