Загрузка...
Загрузка...

Неприємний сюрприз українським автомобілістам готують податківці


В Україні незабаром може різко подорожчати бензин і інші види палива. Причиною цього стануть зміни податкового законодавства – відповідний законопроект вже внесений до Верховної Ради України і буде розглянуто під час поточної сесії.

Інформація про підготовку змін до ПК України була опублікована на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України. Відповідний проект закону також розміщений на веб-сайті відомства в розділі «Регуляторна політика» та всі бажаючі можуть з ним ознайомитися, а також з пояснювальною запискою щодо доцільності його прийняття.

Розробники законопроекту пропонують скасувати акцизний збір, що стягується з роздрібного продажу бензину та інших видів палива в розмірі 0,042 євро за кожен його проданий літр. У той же час, автори законопроекту пропонують збільшити ставку акцизного збору на паливо, в тому числі бензин, дизель та скраплений газ на сорок два євро за кожну тисячу літрів. В даний момент відбувається громадське обговорення цього проекту і всі бажаючі можуть звернутися в податкове відомство України зі своїми пропозиціями і коментарями.

Відповідно до пояснювальної записки до пропонованого законопроекту, введення акцизу на роздрібний продаж палива в Україні відбулося в рамках заходів, що вживаються в ході податкової реформи, а також децентралізації. Спочатку його ставка була фіксованою – 5% від вартості палива, проте змінами до Податкового кодексу України від 24 грудня 2015 року № 909 було передбачено, що вона буде дорівнювати 0,042 євро за кожен літр проданого товару. На думку міністра фінансів України Олександра Данилюка, який є автором цього законопроекту, акцизний збір на роздрібний продаж палива не виконує тих функцій, для яких був прийнятий – забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році.

Він зазначає: «Особливості ринку палива в Україні, неоднозначність норм, що передбачають визначення платників цього податкового збору, різноманітність договірних відносин, що передбачають відпустку палива через автозаправні станції, такі, що операції з роздрібним продажем відбуваються дуже рідко. Так, багато продавців палива перейшли на операції зі зберігання палива, оптові поставки з використанням смарт-карт і талонів ».

Іншими словами, чиновник зазначає, що громадяни України придумали безліч схем ухилення від сплати цього акцизного збору, в зв'язку з чим місцеві бюджети України недоотримує кошти, а платники податків і зборів опиняються в нерівних умовах.

У фінансово-економічному обґрунтуванні проекту цього закону вказується, що його прийняття має забезпечити додаткові надходження до місцевих бюджетів в сумі більш ніж п'ять мільярдів гривень. При цьому, сплачуватися цей акциз буде, не як раніше, безпосередньо в місцеві бюджети, а в державний бюджет України, оскільки до місцевих бюджетів сплачуються тільки акцизи з роздрібного продажу підакцизних товарів. Фактично, це означає, що прибути місцевих бюджетів зменшиться на відповідні суми, що є кроком назад для децентралізації.

Слід зазначити, що проект ще не пройшов розгляду в профільних комітетах Верховної Ради України, а також повинен бути узгоджений з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державної регуляторної службою України та Міністерством юстиції України.
Джерело Новин