Загрузка...
Загрузка...

Оце так новина: Субсидій не буде, якщо у тебе є будь – яка нова техніка дома


Все більше українців з невисокими доходами починають звертатися за субсидіями на комуналку. Але претендентів очікує “перевірка майна”, розповідає Сегодня.ua, 

Наприклад, пенсіонерам можуть відмовити в допомозі, якщо у них в сім’ї числиться два автомобілі на двох (хоча від однієї з машин залишився тільки іржавий кузов, а зняти її з обліку немає грошей) або соціальний інспектор виявив у них в будинку нову побутову техніку.

“Ми з дружиною подали заяву на субсидію, – розповів нам пенсіонер Василь Іванович І через пару днів прийшов інспектор з соцзабезу. Він побачив новий холодильник і пральну машину – і заявив, що все це коштує більше, ніж 9700 грн. (Згідно із законом , щоб отримати субсидію, можна зробити великих покупок не більше ніж на 9700 грн. – Авт.). Ми пояснили, що з покупкою техніки нам допомогли діти, які живуть окремо. Інспектор запитав: “А скільки заробляють ваші діти?”. Заспокоївся він тільки, побачивши, що найдорожчі речі – холодильник, він коштує близько 5000 грн. і пральна машина – 3000 – випущені 1,5 роки тому. Сказав, що тоді їх можна виключити зі списку покупок за останні 12 місяців… “.

Подібна історія була і у київської пенсіонерки Ганни Петрівни: “Інспектори навіть у холодильник заглядали і чеки на покупки просили! Краще б я їх не пустила… Менше нервів”.

КОГО ПЕРЕВІРЯТЬ. Керівник прес-служби Мінпраці та соцполітики Михайло Кухар візити підтвердив, сказавши, що на тотальні перевірки у них немає людей, тому ходять по домівках вибірково. У Мінпраці 1500 соцінспекторів – на кожного припадає по 400 з гаком заявників.

Перевіряють, наприклад, якщо людина прийшла за субсидією виряджені і в золотих прикрасах. Кабмін попередив: субсидії дамо всім, хто звернеться, для чого і скоротили до мінімуму обсяг документів, що подаються (заява, декларація про доходи на одному аркуші замість шести, для працюючих – довідка про доходи), але можемо перевірити, чи дійсно прохач перебивається з хліба на квас, адже багато працюючих офіційно отримують мінімум, а основне – в конверті і житло у них “упаковано” непогано. Якщо виявиться, що претендент на субсидію живе невідповідно до своїх достатків, її анулюють з моменту призначення і доплатити доведеться заднім числом за повною вартістю. Як говорить Кухар, субсидію можуть призначити і тим, яким вона формально не покладено:

“Якщо два авто – це, наприклад, два іржавих мотоцикла, комісія дасть субсидію. Дачі та земельні ділянки на субсидію не впливають. Але вказувати їх у декларації обов’язково”.

Не пустити інспектора в будинок, звичайно, можна, адже перевірка – не обов’язкова умова, але коли людина звернеться з проханням продовжити цю субсидію, їй непрозоро натякнуть, що показати житло все ж слід. Юристи кажуть, що такі перевірки законні, однак є заборонені питання.
Джерело Новин