Загрузка...
Загрузка...

У ЧОРНОГОРІЇ ГОТУВАВСЯ КРИВАВИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕРЕВОРОТ. СЛІДИ ВЕДУТЬ ДО РОСІЇ



За даними сербських ЗМІ, терористи планували прикидатися чорногорським спецназом.
передает:http://tsn.ua/

Між Росією та Сербією розпалюється небачений у післярадянській історії скандал.

Напередодні кілька громадян РФ було депортовано із Сербії "за участь у підготовці терористичний акцій у Чорногорії", пише "Ъ".

Повідомлення про депортацію з'явилися у белградських ЗМІ, що посилаються на джерела у колах сербських політиків.

Після засідання Бюро з координації служб безпеки Сербії прем'єр-міністр країни Олександр Вучич представив деталі плану захоплення державних закладів Чорногорії після парламентських виборів 16 жовтня. За словами Вучича, терористам сприяв "іноземний фактор".

Прем'єр підтвердив, що було затримано сербських громадян, які готували захоплення Скупщини Чорногорії і стрілянину по учасниках мітингу опозиції з метою спровокувати хаос і штурм парламенту. Вучич наголосив, що сербські правоохоронці виявили ще "низку дуже небезпечних груп", які брали участь у реалізації плану, за яким "стоять дуже серйозні люди".

"Заарештовані нами особи діяли в координації з іноземцями. Існують незаперечні докази, що певні особи стежили буквально за кожним кроком прем'єра Чорногорії і інформували про це інших людей, які повинні були діяти відповідно з їхніми інструкціями. Ми знайшли у них € 125 тис, спеціальну уніформу, інші речі. За прем'єром Чорногорії стежили за допомогою найсучаснішого обладнання", - наголосив прем'єр Сербії.

Місцеві ЗМІ з'ясували, що зловмисники підтримували зв'язок за допомогою телефонів з шифратором, мали високоякісні супутникові знімки низки держоб'єктів в Подгориці та маршрути пересування чорногорського прем'єра.

Крім того, у них була виявлена уніформа, в яку вони повинні були переодягнутися під час захоплення парламенту, схожа на ту, що використовує чорногорський спецназ, що б мало перекласти підозру за напад на опозиційні сили країни безпосередньо на владу Чорногорії.

Однак, новина, що слідувала за заявою Вучича, виявилася ще більш сенсаційною.

Посилаючись на близькі до уряду країни джерела, сербське видання Danas повідомило, що кількох громадян РФ було депортовано з Сербії "за участь в підготовці терористичних акцій в Чорногорії". Новина миттєво розлетілася провідними балканськими ЗМІ.

 Інформація про викриття групи терористів збіглася із неафішованим візитом до Сербії секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева, про що стало відомо лише напередодні його приїзду, у вівторок, 25 жовтня. Утім, попри  неанонсованість візиту, він відбувся на найвищому рівні, однак у закритому режимі. Патрушев зустрівся з главою МВС Сербії Небойшею Стефановичем, з президентом Томіславом Ніколичем, главою МЗС Івіцею Дачичем і прем'єром Олександром Вучичем.

За офіційною версією, представник РФ прибув до країни, аби запропонувати підписати меморандум про взаєморозуміння в галузі безпеки між Росією та Сербією.

Однак, місцеві експерти переконані, що візит Патрушева був організований для обговорення "чорногорського випадку". Сербський співрозмовник "Комерсанта", який знайомий з проблематикою переговорів у Белграді, переконаний, що завданням секретаря Радбезу РФ було "розрулити ситуацію, що склалася, і не допустити скандалу в російсько-сербських відносинах".

Що ж до сербської влади, то після зустрічі Патрушева із Вучичем, з'явилося лише коротке повідомлення, головна фраза якого звучить так: "Констатовано, що служби безпеки Росії і Сербії успішно співпрацюють".

До слова, експерти переконані, що Сербія особисто не зацікавлена у можливому скандалі із Чорногорією, оскільки нині країна готується до вступу до ЄС.

"Глибоко помилялися ті, хто вважав, що Сербія якимось чином буде брати участь в цьому злочині",  - заявив прем'єр країни Вучич.

Нагадаємо, що 19 травня в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі підписали протокол про приєднання Чорногорії до Організації Північноатлантичного договору. У той же день Росія пригрозилася "відповісти" Чорногорії за вступ до альянсу.

Його назвали "експансією", яка підвищує напруженість ситуації.