Загрузка...
Загрузка...

Як можна не платити за комунальні послуги – експерт


За допомогою відновлюваних джерел енергії можна забути про комунальні платежі та заробляти на "зеленому" тарифі. Правда, це вимагає чималих вкладень.

Щоб не платити за комунальні послуги, потрібно встановлювати автономні системи

В Україні в кілька разів подорожчала комуналка. Тільки в цьому році тарифи на гарячу воду і опалення піднялися практично в два рази, а світло – на 30%, і це ще не межа. У Кабміні планують, що в опалювальний сезон кожна друга українська родина оформить субсидію, іншим доведеться або віддавати за комуналку кілька тисяч гривень, або ж переглядати своє споживання і інвестувати в енергозбереження.

Як відзначають в Національному екологічному центрі, використовуючи відновлювані джерела енергії можна зовсім не платити за світло, опалення і гарячу воду. Сегодня.ua з'ясував, як не платити за комуналку і скільки для цього доведеться витратити коштів.

Сонячна станція замість обленерго

Ще кілька років тому сонячні панелі в приватних будинках були великою рідкістю. За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, в 2014-му сонячні системи встановили всього 20 українців, а в цьому році – понад 500. Частина домогосподарств не тільки забезпечують свої потреби, а й продають світло по "зеленому" тарифу. Кіловат * год електроенергії за звичайним тарифом коштує 0,7 грн, а по "зеленому" – 5,3 грн.

Процес установки сонячних батарей

Правда, коштує така система чимало – від 11 до 13 тис євро. Автономна система (сонячні панелі заряджають акумулятор), розповідає експерт Національного екологічного центру Максим Бабаєв, можуть взагалі ніколи не окупитися. Їх вигідно встановлювати в тому випадку, якщо будинок тільки побудований і до нього не підключено електрику.

"Ті гроші, які витратимо на обладнання, будуть окупатися дуже довго. Це вигідно, якщо є велика ділянка землі і є котедж, який будується, але не проведено електрику, ось тоді можна ставити такі батареї. Підключитися до електричної мережі від обленерго коштує приблизно стільки ж, скільки і автономна сонячна система ", – пояснює експерт.

У той же час, встановивши у себе вдома мережеву станцію, на сонячній енергії можна заробляти. До 2030-го в Україні діє "зелений" тариф. Продаючи "зайвий" світло, розповідає Максим Бабаєв, станція може повністю окупитися всього за сім років. "Сонячна станція під зелений тариф на 10 кВт коштує 10-11 тисяч євро. Зараз можна ставити максимум 30 кВт, вона буде коштувати менше 30 тис євро ", – відзначає експерт.

Тепловий насос замість індивідуального опалення

В середньому тепловий насос, залежно від його типу, обійдеться в 50 тис грн. При цьому встановити його можна практично в будь-якому будинку. Після цього вода і весь будинок може обігріватися за рахунок тепла з грунту, повітря, наземних або підземних вод. Насос генерує енергію, однак цього для його роботи мало – він також приєднується до електричної мережі і витрачає світло.

Процес установки теплового насоса

За словами Масима Бабаєва, 1 кВт електричної енергії тепловий насос генерує в 3-4 кВт теплової енергії. Якщо ж в будинку встановити і насос, і сонячні панелі – платити не потрібно ні за світло, ні за опалення, ні за гарячу воду.

"Для того, щоб тепловий насос працював, потрібно витратити певну кількість енергії. В принципі, це вигідно. Але все впирається в гроші. Дуже різні насоси можуть коштувати в районі 50 тис грн. Є дорожче, а є дешевше. Але сказати вигідно це, чи ні – точної відповіді немає. Потрібно дивитися на конкретний будинок на те, скільки він енергії споживає. Всі параметри будинку повинні прораховуватимуться ", – пояснює експерт.

До слова, придбати насос або сонячні панелі можна зі знижкою. Якщо взяти кредит в одному з державних банків за програмою Теплий дім, держава компенсує 30% від тіла кредиту, решту суми можна буде виплачувати частинами кілька років.

За прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, до 2050-го року 30% всіх будинків в розвинених країнах будуть опалюватися за допомогою теплового насоса.

Будинок з соломи

Всього за кілька місяців під Києвом можна звести енергоефективний будинок з соломи. Кілька компаній готові надати вже готові проекти будинків, звести фундамент, зі спеціальних солом'яних блоків побудувати каркас будинку, обшити стіни спеціальним матеріалом.

Будинок з солом'яних блоків

Цей матеріал має високі теплоізоляційні властивості. На відміну від цегляного будинку, втрати тепла в такому котеджі будуть дуже низькими. Як розповіли в одній з компаній, яка займається будівництвом солом'яних будинків, останнім часом таке житло стає більш популярним. По-перше, квадратний метр будинку коштує всього $ 200, по-друге, містити таку будівлю дешевше.

Сам будинок, залежно від площі, може обійтися в $ 10-20 тис. Крім того, ще за $ 10 тис можна купити ділянку землі недалеко від Києва з підведеними комунікаціями. Таке будівля, як заявляють будівельники, прослужить 50 років.

В Україні є кілька компаній, які займаються будівництвом "пасивних" будинків. Це будівлі з мізерно малим енергоспоживанням. Опалюється такий будинок за рахунок тепла, яке виділяють його мешканці. Будівництво такого будинку обійдеться на 10% дорожче звичайного, проте гроші окупляться за сім років.

Такі будинки вже активно будуються в Німеччині. Вони споживають в 13 разів менше тепла. Такий ефект досягається за рахунок подвійної теплоізоляції всіх поверхонь – стін, підлоги, стелі, підвалу, фундаменту, горища.

Як розповідає Максим Бабаєв, Німеччина – лідер в питаннях енергоефективності, тут не тільки будують "пасивні будинки", але і створюють енергетичні кооперативи. Жителі одного району об'єднуються, за власні кошти будують вітряні млини або сонячні системи, а завдяки отриманій енергії не тільки забезпечують свої власні потреби, а й заробляють.

Що можна зробити вже сьогодні

Пофарбувати батарею в темний колір і приклеїти за нею фольгу. Як каже експерт з енергоефективності Анна Шумейко, якщо пофарбувати батарею в темний колір і встановити за нею тепловідбивний екран, зроблений з алюмінієвої фольги, температуру в кімнаті можна підвищити на 2 градуси.

Утеплити або замінити вікна. Експерти кажуть, 40% тепла "йде" з приміщення через вікна. Щоб зберегти тепло в квартирі, варто встановити двокамерні склопакети або ж утеплити вже встановлені вікна. Також варто подбати про вхідних дверей, яка не пропускає тепло.

Утеплити стіни. 33% тепла втрачається через погану теплоізоляції стін. Утеплення одного квадратного метра зовнішньої стіни пінопластом коштує приблизно 300 грн. Мінімальна площа утеплення – 20 кв м – обійдеться в 6 тис грн. Згідно з програмою Теплий дім, тим, у кого оформлена субсидія, доведеться заплатити 1800 грн, іншим – 4200 грн.

"Старі вікна можна утеплити дідівськими методами, стежити за тим, щоб двері щільно закривалися. Прикручувати газовий котел, коли йдете з дому. Такі маленькі речі можна робити в комплексі ", – розповідає Максим Бабаєв.
Джерело Новин