Загрузка...
Загрузка...

Мама в Еміратах: українка розповіла про особливості материнства в ОАЕ


Українка Катя Шпак - мама двох дітей, яка нині живе в Еміратах. Катя працює, подорожує і виховує чудових синів у Дубаї. А переїхати її разом з чоловіком спонукала криза 2009 року, повідомляє dekretigorod.com.ua.

"У січні 2010-го полетіла я, знайшла роботу і відкрила візу чоловікові, - розповідає про переїзд Катерина. - З того часу й живемо в ОАЕ. Ми тоді ще не мали дітей і переїзд був легким, я б навіть сказала цікавим..."

Матері в Еміратах, як розповідає Катя, або сидять вдома з дітьми, або виходять на роботу, а з дітками залишається няня.

"З першою дитиною я була в декреті 1,5 року, - каже жінка. - А потім пішла на роботу і після другого міні-декрету планую продовжити працювати".

Обох дітей жінка народила в Дубаї. Страхівка, яку обов'язково надає роботодавець, покрила всі витрати. 

"До вагітності і до пологів тут ставляться простіше, ніж в пострадянських країнах, - каже Катерина. - Менше аналізів, більше УЗД. До слова, я народжувала у лікаря з Болгарії, хоча є багато лікарів з України, Росії...

На пологах може бути присутнім чоловік, мама, подруга, хто завгодно. Жодних аналізів для цього здавати не потрібно. Родова кімната мало чим відрізняється від звичайної палати і виглядає як номер в готелі. Відвідувати породілю можуть всі охочі".

Оплачуваний декрет зі збереженням робочого місця в ОАЕ триває 45 календарних днів. Це разом з днями до пологів і після.

"Багато хто працює до останнього, беруть відпустку, і отримують близько 2-2,5 місяців. Потім приїжджає або мама або хтось із рідних, або няня. Найчастіше няня, багато сімей навіть без дітей беруть собі помічників. Мені пощастило і ми з роботодавцем домовилися про додаткові 4 місяці, але неоплачувані.

Син Катерини ходить у місцевий дитсадок. У його групі - представники 10 національностей. Щодо шкіл, то в ОАЕ - це здебільшого британські або американські навчальні заклади. 

"Навчання стартує з 3-4 років. Дитсадки приймають дітей з 4 місяців. Я 1,5 року працювала вчителем в дитсаду і в захваті від того, як все влаштовано. Особливо я в захваті від Nursery Rhymes (пісеньки з рухами). На них тримається майже вся програма, і це дивно, як діти швидко вчаться говорити з допомогою цих пісень".

Дубаї, з словами українки, - фантастичне місто власне для дітей.
"В арабських сім'ях прийнято мати багато дітей, з ними сім'я всюди! У будь-який час дня і ночі. Тут багато парків, майданчиків, дитячих басейнів. Багато технічних зручностей: пандуси, спеціальні ліфти для візочків, парковки для машин з дітьми, кімнати для годування і сповивання.

У магазині продавці з радістю доглядають малюка, поки мама щось вибирає".
Як повідомляв раніше СВІТUA, все більше українок вирушають народжувати за кордон.
Джерело Новин