Загрузка...
Загрузка...

ГЕЛОВІН. ЯКОГО HELL-A?



Або чому для мене День всіх святих асоціюється саме з пеклом.
передает:http://tsn.ua/
Мені відомо, що слово Halloween (День всіх святих) не має нічого спільного зі словом Hell (Пекло). Але на слух і за форматом святкування все виглядає дуже пекельно.

Можливо тому, що сучасний Геловін так само далекий від свого коріння, як Санта-Клаус з пляшкою Coca-Cola від святого Миколая Чудотворця, а Xmas (Різдво) від Christmas (Різдва Христового).

 Геловін – це язичницьке свято, яке пережило віки, збереглося в християнизованих народів Британських островів, а потім, у ХХ столітті, стало глобальним комерційним проектом з новими традиціями та атрибутами.

Щоб було зрозуміло, про що йдеться, наведу приклад наших місцевих "геловінів". Колядування на Різдво – це язичницька традиція, наповнена християнським сенсом. Вона може знову перетворитися на язичницьку Коляду, коли буде сприйматися нами як свято "п'ятака" і куті, а не славленням Христа. А Масляна без згадування Сонця-Христа, Прощеної неділі та підготовки до Великого посту – на язичницьку оргію, добре показану в "Сибирському цирульнику".

Але старі язичницькі форми з християнським наповненням можуть бути нашими найулюбленішими традиціями – народним християнством, яке не змогла здолати навіть богоборча радянська влада.

Геловін у англосаксів є дохристиянським днем поминання померлих, поєднаним місіонерами з днем всіх святих. Саме в такому контексті це свято можливе навіть в християнських спільнотах Шотландії, Ірландії або у переселенців з тих країв.

Але хіба експортований нам комерційний варіант Геловіна у вигляді вечірок і розваг, перевдягань у наряди нечисті та гарбузів зі свічками має щось спільне з поминанням померлих, як це було у язичників та християнських місіонерів?

Два роки тому геловінське "святкування" навіть збіглось з нашим православним поминальним днем – Дмитрівською батьківською суботою. І ось в храмах і монастирях з вечора 31 жовтня почали служити заупокійні парастаси, молитися до Господа Бога і всіх святих та ставити свічки за упокій душ спочилих предків. А в цей самий час вулиці, клуби, школи та квартири їхні нащадки прикрашали також свічками, але в гарбузах, та перевдягалися в костюми нечисті, забуваючи і про всіх святих, і про все святе, в тому числі і про пам'ять тих, хто відійшов до Вічності.

Ось чому для мене Геловін (День всіх святих) стало асоціюється саме з Hell (Пеклом) та його "святими". Бо це "свято" не святе і не наше. Звичайно, можна сказати, що це просто світська костюмована розвага. І, можливо, цього року я готовий з цим погодитися. Але не того року.