Загрузка...
Загрузка...

Мільйони для агресора. Як бізнес Порошенка наповнює казну РФ



Російський бізнес Петра Порошенка не лише приносить президенту багатомільйонні прибутки, а й поповнює бюджет РФ десятками мільйонів доларів.
передает:http://ua1.com.ua/

Наприкінці жовтня корпорація ROSHEN розповсюдила офіційну заяву про те, що отриманий від діяльності Липецької кондитерської фабрики прибуток успішно виводиться в Україну, тут з нього сплачено податки, а залишок прибутку йде на доброчинність.

За останні два роки ця сума склала 72 млн 062 тис. 721 долар, з яких корпорація заплатила 125 млн 628 тис. 466 гривень податків, і витратила прибуток, що залишився, на зведення столичного Театру на Подолі, на допомогу дитячій лікарні ОХМАТДИТ і на будівництво вольєрів у Черкаському зоопарку.

Водночас у корпорації скромно замовчують, що сплачують до російської скарбниці сотні мільйонів рублів податків – інакше підприємство просто не змогло б працювати. А також інвестують в будівництво нових виробничих потужностей під Калугою, які планується відкрити до 2018 року, та забезпечують працівникам «Ліконф» – Липецької кондитерської фабрики – середню зарплату в розмірі 32 тис. 250 рублів – за сьогоднішнім курсом це трохи більше 13 тис. гривень.

Також фабрика щедро преміює топ-менеджерів. Наприклад, у 2015 році на премії заступнику гендиректора та бухгалтеру не пошкодували 7,226 млн рублів – це 2 млн 925 тис. гривень на двох. Звісно, сплачуючи всі податки на заробітну плату.

Корпорація ROSHEN вклала в російську економіку та бюджет понад $40 млн 179 тис. – 635 млн 724 тис. грн.
І навіть для того, аби вивести дивіденди з Росії в Україну, ROSHEN також зобов'язаний був заплатити відсоток від цієї суми в російський бюджет.

Відповідно, розташований в РФ бізнес президента не лише приносить йому прибуток, але й істотно підтримує економіку держави-агресора. Не дарма у Федеральній податковій службі Росії Липецька фабрика значиться серед найбільших платників податків Липецької області.

Не цукерками єдиними

Справедливості заради слід визнати, що останні два роки справи у Липецької фабрики йдуть не ліпшим чином через постійні податкові перевірки, штрафи і донарахування несплачених податків. Однак за інформацією українських ЗМІ, не єдиною Липецькою фабрикою живе бізнес Петра Порошенка в Росії.

У руках журналістів опинилися документи Арбітражного суду Липецької області, з яких витікає, що крім фабрики українська корпорація володіє ще кількома підприємствами з мільярдними оборотами. І обслуговують вони діяльність «Ліконф», а саме – відповідають за логістику, транспортування, імпорт необхідної для виробництва продукції сировини та закупівлю технологічного обладнання.

Однією з найбільших таких структур називають російське ТОВ «Рошен». Саме ця ланка й приносить основні бариші, оскільки закуповує необхідні товари – сировину, обладнання – і продає їх Липецькій фабриці. А також експортує готову продукцію. І заробіток з усіх згаданих операцій обчислюється мільярдами рублів.

У 2015 році ТОВ «Рошен» у Росії заробило 5,5 млрд рублів – понад $87 млн.
Так, згідно з отриманими журналістами даними, у 2015 році ТОВ «Рошен» заробило 5,5 млрд рублів – понад 87 млн доларів. А загалом за два роки виплатило дивідендів на суму 3,1 млрд рублів – понад 49 млн доларів.

Зрозуміло, з цього прибутку сплачено всі необхідні податки в російську скарбницю. А саме російські гроші підтримують на плаву маріонеткові режими на окупованій частині сходу України.

Всю суму сплачених підприємствами Петра Порошенка податків у РФ підрахувати складно. Але навіть виходячи з фрагментарних офіційних повідомлень Федеральної податкової служби РФ, а також на основі діючого між Україною і Росією податкового законодавства можна скласти уявлення про порядок сум, що йдуть державі-агресору.

Подвійна гра

Насамперед, проаналізуємо заявлену ROSHEN суму виведених з Росії дивідендів – 72 млн 062 тис. 721 долар. Аби ці гроші потрапили в Україну, підприємству необхідно сплатити податок.

Між Україною і РФ діє Угода «Про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилянь від сплати податків» від 08.02.1995 року. Згідно з цим документом податок на виведення дивідендів з РФ для української корпорації обійшовся в 5% (ст.10 п.2 угоди). Відповідно, до бюджету РФ від цієї операції надійшло 3 млн 603 тис. 136 доларів.

ВАТ Липецька фабрика «Рошен» виплатила у 2014 році податків на суму 356 493 тис. рублів ($5,56 млн), а в 2015-му – 400 232 тис. рублів ($6,33 млн).
Рахуємо далі. Згідно з фінансовим звітом за 2015 рік загальний обсяг інвестицій склав 41,5 млн рублів (656,6 тис. доларів). Роком раніше в будівництво і модернізацію виробництва інвестовано 925 млн рублів (14,6 млн доларів).

Понад те, у планах корпорації, вказаних у щорічній звітності, значиться: «Проведення заходів з модернізації наявного обладнання», а це означає ще сотні мільйонів рублів, інвестованих в російську економіку в майбутньому.
Що стосується податків, то все з тих же фінансових звітів ВАТ Липецька фабрика «Рошен» випливає, що в 2014 році виплачено податків на суму 356 493 тис. рублів (5,56 млн доларів), а в 2015-му – 400 232 тис. рублів (6,33 млн доларів).
Офіційної звітності про податкові платежі підприємства за 2016 рік немає, оскільки російський бізнес Порошенко судиться з податківцями з приводу нарахованих виплат.
Проте, про вже сплачені до держбюджету РФ суми можна зробити висновок з офіційних повідомлень ФПС РФ. Так, в квітні 2016 року фабрику сплатила 596 млн рублів – 9,43 млн доларів.