Загрузка...
Загрузка...

Нові тарифи на опалення вже з наступного місяця: скоро ми будемо працювати на одну комуналку



Вже наступного місяця українці отримають перші платіжки за опалення за підвищеними тарифами.
передает:http://korupciya.com/

Враховуючи, що опалювальний сезон почався в середині жовтня, суми в платіжках відіб’ють тільки витрати на опалення протягом другої половини місяця. Тому треба бути готовим до того, що в грудні доведеться заплатити ще приблизно в два рази більше.

Які суми будуть стояти в платіжках, залежить від конкретного місця проживання. Наприклад, НКРЕКП регулює тариф на опалення в містах, де підприємства теплокомуненерго виробляють теплової енергії понад 20 тисяч гкал на рік, а споживачам доставляється понад 18 тисяч гкал на рік.

Як повідомив член НКРЕКП Руслан Машляківський, по всій країні це не більше 200 підприємств приблизно в сотні міст. У всіх інших населених пунктах тарифи на опалення повністю залежать від рішень місцевої влади.

“Там розмір тарифу іноді на порядок вищий, ніж встановлюються комісією. Тому мораторії на підвищення комунальних тарифів місцева влада в 80% випадків оголошувала собі ж”, — говорить Руслан Машляківський.

Середній тариф на опалення в країні становить 33-34 грн за квадратний метр площі житла. Тому кожен українець може сам підрахувати, скільки доведеться платити цієї зими за опалення. Щоправда, це стосується лише будинків, не обладнаних будинковими приладами обліку тепла.

“У будинках з лічильниками підсумкова сума буде залежати від безлічі факторів. Наприклад, два однотипні будинки, що стоять поруч, можуть зовсім по-різному споживати енергію”, — кажуть у Комісії.

Наприклад, якщо один з них фасадом дивиться на північну сторону, в ньому часто не зачиняють двері в під’їзд і т. п., в результаті витрата тепла буде явно вищою.

Втім, тепла зима, за словами директора департаменту НКРЕКП з питань регулювання відносин у сфері теплопостачання Світлани Чорних, може допомогти заощадити до 20% коштів при оплаті рахунків за лічильником.

Це не стосується споживачів, яким плата нараховується за нормативами. У цьому випадку вигоду від нагрівання житла до необхідних 18 градусів покладе собі в кишеню теплопостачальна організація.

В цьому сенсі більше пощастить мешканцям столиці. За словами Руслана Машляківського, до кінця року 100% київських будинків будуть обладнані будинковими приладами обліку тепла.

З чого складається тариф

Як пояснюють у комісії, тариф на тепло на 84% залежить від ціни палива. Ще 7% припадає на зарплату персоналу (це 50-55 тис. ос., які працюють на підприємствах, підконтрольних НКРЕКП). Тільки 5% тарифу — вартість електроенергії, і ще 4% йде на амортизацію обладнання, податки, оплату ремонтів та модернізації обладнання.

При цьому частка коштів, що реально спрямовані на ремонти, не перевищує 1% від зібраних зі споживачів грошей.

Зношеність мереж та обладнання досягає 65%, а на будівництво одного кілометра теплотраси необхідно 8-12 млн грн.

За словами Світлани Чорних, витрати на виробництво однієї гігакалорії тепла становлять в середньому 143 грн. У 2015 році головними споживачами тепла було населення (78%) і бюджетні організації (12%).

Та експерти заперечують значне збільшення звернень за субсидіями у зв’язку з підвищенням тарифів на опалення.

“Центральним опаленням користується тільки 35% населення. І тільки на Київ припадає 15-20% центрального опалення країни. Навіть якщо всі 35% побіжать за субсидіями, це не буде 90% населення України, як прогнозують деякі експерти. Крім того, багато хто вже в минулому році оформив собі субсидії на газ. В цьому році можуть звернутися за субсидіями на опалення”, — розповів Руслан Машляківський.