Загрузка...
Загрузка...

В тому, що чиновники Садового беруть хабарі винен Порошенко


В стосутках мера Львова Андрія Садового та команди президента Петра Порошенка зростає напруга. Минулого тижня слідчі прокуратури провели обшуки в приміщенні Львівської міської ради та кабінеті першого заступника мера Віктора Пушкарьова. 

Передает:http://korupciya.com/
Крім того, силовики заарештували керівника управління житлового господарства департаменту житлового госпорадства та інфраструктури мерії Юрія Гольца. Тим часом один з лідерів фракції "Самопоміч" у Верховній Раді Єгор Соболєв завив про необхідність відставки генерального прокурора Юрія Луценка.  "Самопоміч", яка з середини літа регулярно голосувала в парламенті синхронно з БПП та "Народним фронтом", більше не підтримує законопроекти влади.

Офіційна причина – соратники Садового вимагають, щоб парламент розглянув питання зняття недоторканності з народного депутата від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського.

Про причини зростання напруги з командою президента, перемовини з екс-головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі та ситуацію з вивозом сміття у Львові Андрій Садовий розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

Журналіст: Минулого тижня співробітники прокуратури провели обшуки в Львівській міськраді. З чим ви це пов’язуєте?

Андрій Садовий: Це, насправді, не обшуки. Заходить декілька слідчих з камерами, все красиво знімають, потім, я думаю, буде зроблено декілька документальних фільмів. Ці документальні фільми будуть крутити по всім каналам і показувати, що корупція подолана вже у всіх сферах нашого життя, усіх регіонах. 

Залишилося тільки одне місто. І всі сили держави – військова, генеральна прокуратура, Служба безпеки України – всі мусять зайнятися проблемою міста Львова. Я на це дивлюся дуже специфічно.

Журналіст: Після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі на початку літа склалося враження про певне затишшя у відносинах «Самопомочі» та Банкової. На початку листопада до Львову приїздив президент України Петро Порошенко. І майже одразу після цього в мерії Львова почались обшуки.

Чи пов’язані дії силовиків з вашою розмовою з Петром Порошенко?

Андрій Садовий: Ми живемо в країні, де, на превеликий жаль, домінують принципи, які були активними в бізнесі 90-х або ти – "ворог", або ти – "раб". На превеликий жаль, принцип партнерства, який існує в усіх цивілізованих країнах світу, в Україні відсутній. Тому ми живемо в унікальній ситуації, коли ми і де-факто і де-юре не маємо жодної коаліції, а є олігархат, який між собою домовився і вибудовує своє життя. 

А люди окремо – бідніють, живуть в дуже складних умовах. А "Самопоміч" – це збій матриці. «Самопоміч» з’явилася в парламенті завдяки Революції Гідності і це для дуже багатьох фонить. Тому вони будуть пробувати різними шляхами заганяти "Самопоміч" кудись за буйки. Стосовно співпраці – я не думаю, що будуть якісь серйозні наміри, бо ми апріорі трохи іншого складу. Для нас цінності завжди були і є на першому місці. Стосовно спілкування з президентом, прем’єром, міністрами – час від часу спілкуюся, підіймаю ті чи інші питання міста. Їх просто слухають. Що стосується "Самопомочі", час від часу з’являються пропозиції вплинути на фракцію для того, щоб вона голосувала правильно з того чи іншого питання. 

Але я собі не уявляю, як можна впливати на самодостатніх активних людей, які  збираються разом і мудро обдумують ту чи іншу постанову  чи закон, а потім за них голосують.

Журналіст: Коли президент був у Львові, він намагався схилити "Самопоміч" голосувати за якісь рішення? Надходили пропозиції, від яких ви відмовились?

Андрій Садовий: Мені не коректно коментувати розмови з президентом тому, що це все-таки інститут держави. Змінюються прізвища, а інститут залишається. Я намагаюся бути максимально коректним і коли спілкуюся з тими чи іншими людьми, даю їм чітке розуміння, що не можу іти проти власної совісті. Ніколи.

Журналіст: Але ви сказали, що час від часу на "Самопоміч" хочуть вплинути стосовно певних голосувань. Якщо брати до уваги останні голосування, щодо яких саме питань тисли на "Самопоміч"?

Андрій Садовий: Тоді ви відразу вирахуєте, хто і на яку тему зі мною розмовляв. Це буде не зовсім коректно. Тому що «Самопоміч» займає тверду принципову позицію. Я насправді дякую «Самопомочі», що хоча б одна політична сила не крутить хвостиком і не змінює свою позицію з ранку на обід, а з обіду – на вечір.

Журналіст: Минулого тижня, коли ви відкривали трамвайну лінії на Сихів у Львові – ГПУ проводила обшуки у міськраді та навіть затримала керівника управління ЖКГ на хабарі. 

Таким чином «верхи», як ви їх називаєте, хотіли знівелювати позитивний ефект цієї події?

Андрій Садовий: Я детальніше розкажу про сам трамвай на Сихів. Сихів – це один із найбільших спальних масивів міста Львова, де живе 160 тисяч мешканців. І є центральна частина. Було прокладено 11 кілометрів нової колії надсучасною технологією. І тут нашим партнером є Європейський банк реконструкції та розвитку. 

Роботи виконувала турецька компанія. Контроль здійснювала французька компанія. Було закуплено і виїхало на лінію дев’ять надсучасних трамваїв львівського виробництва. Це той самий проект, який ми можемо бачити в Парижі, Відні, Барселоні. Не було витрачено жодної державної гривні. Були витрачені виключно міські кошти і кошти ЄБРР. Приїхав представник ЄБРР, представник німецького уряду, бо останній подарував 5 мільйонів євро на цей проект. Вони всі тішилися як діти. Це велика радість, коли є новий надсучасний проект і десятки тисяч людей почувають себе так само, якби вони жили в Парижі чи Відні.

Я думав, що ж такого придумають. От і придумали. За два дні до того (15 листопада, – ред.) приїхали представники генеральної прокуратури і почали виймати документи, які стосуються великого інвестиційного проекту.  Мова іде про голландську компанію СТР – четверта в Європі за об’ємами промислової нерухомості компанія, яка вирішила збудувати у Львові індустріальний парк. Вона перемогла на відкритому конкурсі і виявила бажання купити землю під споруди, які вони хочуть будувати.

Це європейська практика. Була проведена експертна оцінка, за якою вони проплатили кошти і викупили землю. В генеральній прокураторі напевно дуже мало людей, які мають юридичну освіту і вони погано розуміють, адже, коли мова йде, наприклад, про оренду землі, то потрібна нормативно-грошова оцінка, яка, як правило в 2-3 рази вища, ніж експертна оцінка, яка застосовується для купівлі землі.

Якщо там росте трава, а може з’явитися три тисячі робочих місць і генеральна прокуратура починає ламати інвестиційні проекти, і це якраз після економічного форуму, який проходив у Львові, куди приїжджав президент і закликав всіх: «Інвестуйте в Україну! Буде максимальне сприяння і підтримка». Це викликає навіть не подив, а дуже велике обурення. 

Бо це ж не якась компанія з сусіднього села, а велика компанія світового рівня. Те, що було в четвер, – затримали одного з керівників міської ради на отриманні хабара, здається 90 тисяч гривень. І це також топ-новина України. Слава Богу, що затримали. Дай Бог, щоб довели цю справу до кінця. Буду тільки дякувати. Знаєте, в тій великій увазі до міста Львова я бачу певний позитив. Насправді корупція є в усіх прошарках української спільноти. Якщо нам вдасться у Львові трохи більше почистити, то будемо дякувати всім силовикам.

Але дивує інше. В той час, коли президент України 40 хвилин говорить по телефону з ніби то президентом Киргизстану , а де займається СБУ? А СБУ займається в міській раді (Львівській міській раді, – ред.). Вилучає документи. А коли Медведчук літає літаком напряму через кордон, хоча це заборонено законодавством, а де військова прокуратура? А військова прокуратура у Львові – займається виїмкою документів. Підриваються українські міномети, і гинуть наші хлопці. Хто має досліджувати якість тих мінометів? Військова прокуратура! А де вона? А вона у Львові – займається виїмкою документів. Розумієте?

Журналіст: Обшуки у день, заздалегідь обраний для відкриття трамвайної лінії,  це співпадіння чи добре обдуманий план?

Андрій Садовий: Ви прекрасно все розумієте. Я з того сміюся тому, що цей трамвай – прекрасний, красивий, масивний – він просто переїхав ці всі проблеми своєю масою. Про ці наїзди люди забудуть, а цей великий інфраструктурний проект залишиться. Такі проекти дуже важко реалізувати. Тим більше в сьогоднішніх умовах, коли держава «бла-бла-бла» про велику підтримку, а насправді вставляють палки в колеса.

Журналіст: Ви, мабуть, бачили допис генпрокурора Юрія Луценка у facebook, де він пише, що керівник управління ЖКГ Львівської міськради Юрій Гольц розповів органам прокуратури про обсяги відкатів у міськраді. Там йшлося про 10 відсотків до кризи і 7 відсотків від підряду сьогодні, а також 5 відсотків від вивозу сміття. Ви знали про такі схеми у Львівській міській раді?

Андрій Садовий: Я не хочу коментувати слідство. 

Будуть докази вини чиновника – суд і тюрма. Я би хотів, щоб працівники правоохоронних органів цей факт ретельно дослідили. Мене інше дивує. Я розумію, якщо би генеральний прокурор  говорив про міністра, депутата Верховної Ради. Коли вже генеральний прокурор починає коментувати слідчі дії стосовно невеликого керівника одного з управлінь одного з міст, це означає, що насправді це дуже серйозна річ в рамках держави.

Журналіст: Тобто це не пов’язано з корупцією в міській раді, а пов’язано з вами та «Самопоміччю», її рейтингами?

Андрій Садовий: Корупція була, є і буде завжди у всіх країнах світу. Її можна мінімізувати. Але це слід робити, доводячи справи до кінця. Скільки в нас сьогодні покарано людей за корупційні дії? Озвучувалася, наприклад, сума 40 мільярдів доларів, які були виведені з України за часів правління колишнього президента. Хто покараний? Скільки коштів повернуто в Україну? Друга цифра – це банківська система.

 За останні десять років шахрайським шляхом було виведено з банківської системи 600 мільярдів гривень. Хто покараний за це? Злапати і посадити якогось стрілочника, робити на цьому піар? Де ця велика риба? Чому її ніхто не лапає? Тому що всі вони між собою пов’язані. І вони мають прекрасну комунікацію. Тому роблять великі шоу, спектаклі, коли заходять в масках…А який результат? Що з того буде? Давайте подивимось.

Журналіст: Тоді чи пов’язуєте ви обшуки з заявою представника "Самопомочі" – голови комітету з питань запобігання корупції Єгора Соболєва про необхідність відставки генпрокурора Луценка? Це така своєрідна "відповідь" від ГПУ?

Андрій Садовий: Єгор (Соболєв, – ред.) – людина дуже порядна, і він голим нервом відчуває несправедливість. Я вам озвучив факти, які турбують не тільки мене особисто, а, я думаю, велику кількість українців, і на які нема відповіді. Якщо Єгор Соболєв про це також неодноразово про це говорив і продовжує говорити, а реакції немає, то він, напевно, робить ті заяви, щоб дійсно генеральний прокурор задумався над своєю роботою. 

Тому що в цивілізованих країнах це було б по-іншому. Чи ці речі можна пов’язувати? Це Вам, як фаховому журналісту, краще розібратися в цьому і дати свій висновок. Мені буде не коректно давати на такі запитання прямі відповіді.

Журналіст:Обшуки у Львові проводилися, бо президент хоче прибрати вас як конкурента на майбутніх виборах?

Андрій Садовий: Мені не коректно давати відповідь на цю тему. Я займаюся своєю роботою. Робота – публічна. Робота – відкрита. А президенту України бажаю успіхів і процвітання.

Журналіст: Рейтинги «Самопомочі» якось змінилися за останній тиждень?

Андрій Садовий: Рейтинги – це така річ, яка постійно в динаміці. Починається виборча компанія – тоді треба аналізувати рейтинги.

Журналіст: Які у вас зараз відносини з президентом? На скільки нам відомо, ви не їздили на зустріч до Порошенка в Київ від початку літа – після Грибовицької трагедії.

Андрій Садовий: Остання зустріч була під час його візиту до Львова на економічний форум (3 листопада, – ред.). Перед тим, коли було засідання Ради регіонального розвитку. Це здається було в жовтні чи вересні. Я був на засіданні, тому передзвонили і запросили на розмову. 

А перед тим розмова була власне після трагедії на Грибовичах. Тому спілкування в принципі є. У мене немає якоїсь потреби ініціювати спілкування. Я розумію, що президент перевантажений великою кількість справ – в міжнародній політиці, державі. Якщо ініціатива стосовно зустрічей надходить від президента, тому я відгукуюсь. Я – громадянин цієї держави. Якщо я можу бути чимось корисний, якоюсь порадою, я завжди буду намагатися допомагати.

Журналіст: Чи змінилися якось ваші робочі відносини після ситуації на Грибовицькому сміттєзвалищі?

Андрій Садовий: Люди, як правило, не змінюються. Вони залишаються такими, як і були. Я пригадую Петра Олексійовича ще задовго до того часу, як він став президентом. Тому в мене є чітка думка стосовно Петра Олексійовича Порошенка. Це є моя приватна позиція

Журналіст: По телефону як часто спілкуєтесь?

Андрій Садовий: Деколи є ініціатива президента. 

Він телефонує. Ми говоримо. Останнім часом у нас не було телефонних розмов.

Журналіст: Як давно?

Андрій Садовий: З літа не було розмов. Навіщо говорити по телефону, якщо можна говорити особисто? Ви ж розумієте, що всі телефонні розмови рано чи пізно стають публічними.

Журналіст: Говорять, ніби стосовно вас є кримінальні провадження. Чи це дійсно так і по яким епізодам?

Андрій Садовий: Думаю, що в розробці є дуже багато різних питань. Я працюю міським головою більше десяти років, а міського голову можна посадити за скріпки. Тому аналізують, мабуть, все – і мою роботу до посади міського голови. Можливо, займаються моєю діяльністю, коли я був в дитячому садочку. Я теж цього не виключаю. Можливо, будуть щось підтасовувати, підправляти. Я до цього готовий.

Журналіст: Це лише здогадки чи ви знаєте напевне, що проти вас проводиться серйозна робота правоохоронними органами?

Андрій Садовий: Проводиться серйозна робота правоохоронними органами на дуже високому рівні.

Журналіст: Минулого тижня екс-голова Одеської ОГА Михайло саакашвілі заявив про створення громадсько-політичного Руху нових сил. Чи пропонував вам об’єднувати зусилля? Якісь форми співпраці?

Андрій Садовий: З паном Михайлом Саакашвілі ми знайомі ще з того часу, як він був президентом Грузії. 

Я до нього маю дуже позитивне ставлення. І мені дуже прикро, що держава Україна не зуміла поки що використати його дуже великий потенціал для розвитку нашої держави. Дуже часто його використовували не ефективно. Тому що він насправді приїхав в Україну допомагати, а його пробували ті чи інші політики використовувати в боротьбі між собою. Тому ми час від часу зустрічаємось, п’ємо чай, говоримо на різні теми, обговорюємо політичну ситуацію в нашій країні, світі, але він прекрасно розуміє мою позицію.

Тому що є «Самопоміч» і є дорога, якою «Самопоміч» йде і це дуже складна дорога. І я думаю, що на тих чи інших відрізках цієї дороги ми безперечно будемо працювати більш тісніше.

Журналіст:: Він пропонував, щоб «Самопоміч» долучалася до Руху нових сил чи об’єднання заради якихось спільних цілей?

Андрій Садовий: Жодні речі про об’єднання ми не говорили. 

Журналіст: А за нашою інформацією, Саакашвілі пропонував вам об’єднуватися.

Андрій Садовий: Я знаю, що ви не були присутні при розмові. Ми були тільки удвох. Ми об’єднані однією великою метою – збудувати успішну Україну. І для цього кожен має дуже добре робити свою роботу. Я роблю свою роботу, Михайло Саакашвілі – свою. На тих чи інших етапах безперечно потрібно буде більш тісніше координуватися. Але ще раз наголошую – я є керівником великої парламентської партії, партії, що має своє представництво в усіх великих містах, обласних центрах. Я – відповідальний за цей процес.

І всі рішення, що приймаються "Самопоміччю", приймаються дуже відкрито і після дуже серйозного обговорення. Саакашвілі для нас завжди був тією людиною, до якої ми прихильні. В міру наших можливостей будемо допомагати. Так само він завжди висловлює свою прихильність до "Самопомочі" – публічно і особисто – і тут в нас повна синергія.

Журналіст: Чи можна говорити, що ви розглядатимете співпрацю із Саакашвілі, коли він прийде разом зі своєю партією до парламенту чи раніше? 

Андрій Садовий: Сьогодні дуже важливо об’єднати наші зусилля для боротьби з політичною корупцією, а політичну корупцію можна подолати в тому числі завдяки схваленню нового закону про вибори, де би були відкриті списки і пропорційна система. Це є однією з вимог Революції гідності, третю річницю якої ми маємо з вами честь відзначати. І це обіцянка президента Порошенка, що цей закон буде негайно проголосований. Минуло вже дуже багато часу, а закону немає. Тому що, власне, політична корупція сьогодні є трагедією держави, коли продаються місця в списках, рішення, продається все, що можна продати.

Журналіст: Поясніть ситуацію. Після голосувань по судовій реформі і після катастрофи на Грибовицькому сміттєзвалищі склалося враження, що фракція «Самопоміч» ніби пішла в опозицію до коаліції, якщо аналізувати голосування «Самопомочі» в парламенті. Останнім часом було помітно, що ваша фракція голосувала разом із коаліцією, але до 17 листопада, коли справа дійшла до питання зняття недоторканості з депутат від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського. Тож "Самопоміч" в опозиції до влади чи разом з владою?

Андрій Садовий: "Самопоміч" в опозиції до олігархату і до бандитів, які при владі, але "Самопоміч" підтримує український народ. Це є українська партія. І всі закони і постанови, які вигідні для України, будуть підтримуватися "Самопоміччю", не зважаючи ні на що. Це наша принципова позиція.

Журналіст: Щодо ситуації з Новинським. Коли "Самопоміч" вийшла з залу і висунула ультиматум, що не буде голосувати поки питання зняття недоторканості з  Новинського не буде розглянуте, склалося враження ніби "Самопоміч" торгувалася з Банковою. "Не хочете голосувати за зняття недоторканості з Новинського –  ми не додаємо голосів".

Андрій Садовий: Ви ж розумієте, що реальна коаліція відсутня. Тому часто голоси "Самопомочі" є тими основними, які дають можливість провести закони, потрібні для держави. За корупційні закони ми не голосуємо. Торги тут не потрібні, бо "Самопоміч" – публічна. Те, що публічно озвучує керівник фракції та його заступник – насправді і є. І шукати якийсь підтекст тут немає сенсу.

Журналіст: Давайте поговоримо ще про сміття. Ви говорили, що в тому, що Львів намагалися завалити сміттям і фактично завалили, вина Адміністрації президента. Ви можете назвати прізвище людини, яка координувала цю роботу?

Андрій Садовий: Це є спланована спецоперація, яка триває до сьогоднішнього дня. І до сьогодні тривають блокування вивезення сміття зі Львова. Щоб ви розуміли, щодня нам потрібно вивезти 650 тонн. Це дуже великий об’єм. За позовом прокуратури суд прийняв рішення закрити полігон, куди ми вивозили сміття  останніх 80 років. Він на сьогодні не працює. Тому для міста це дуже велика проблема. Підтримки жодної ні від кого.

Містам, обласним адміністраціям заборонено допомагати Львову. Якщо такі факти виявляються, відбувається дуже суворе покарання. В такій країні ми живемо. Якщо би щось подібне сталося в іншій цивілізованій країні світу, то, напевно, сві пішли би на допомогу. В нас же іде повна блокада. І ця тема є дуже топовою. Нещодавно дивився матеріал, як десь в Одесі знайшли купку сміття, на якій була моя новесенька візитів очка (сміється, – ред.). Тобто вона проїхала 800 кілометрів, а було таке враження ніби я щойно витягнув її з кишені. Тут дуже багато постановочних шоу. Хочуть зробити такий імідж. Львів – сміття. Але мені здається, що це смішно. Важко, звичайно. Нема на то ради, але таке життя. Такі реалії української політики.

Журналіст: Можете назвати конкретне прізвище, хто блокує Львову вивіз сміття?

Андрій Садовий: Вони знають, і я знаю. На цьому ми зупинемося.

Журналіст: Але мають знати і люди.

Андрій Садовий: Час розставить все по своїх місцях. Рано чи пізно люди, можливо, одумаються.

Журналіст: Перший заступник глави АПУ Віталій Ковальчук?

Андрій Садовий: Не буду називати прізвища, бо це не коректно. Я людям прямо в очі кажу, що про них думаю.

Журналіст: Ви цій особі прямо в очі казали, навіщо вона це робить?

Андрій Садовий: А ці люди мені прямо пропонували ті чи інші речі, на що я маю піти, щоб вирішити цю проблему.

Журналіст: І на що ж ви маєте піти?

Андрій Садовий: Ви насправді можете здогадатися. Що сьогодні цікавить політикум? Політикум цікавить, щоб «Самопоміч» у Верховній Раді голосувала у Верховній Раді, як їм потрібно. А українцям важливо, щоб «Самопоміч» займала гідну позицію.

Журналіст: Це бюджет, який невдовзі будуть ухвалювати, законопроект про вибори на окупованих територіях Донбасу? Чим вони шантажують?

Андрій Садовий: Це цілий комплекс питань.

Журналіст: А теми, які я назвала, входять у цей комплекс?

Андрій Садовий: Я думаю, що однозначно.

Журналіст:Щодо законопроекту про вибори на Донбасі. Чого вимагає влада? Що пропонували «Самопомочі»?

Андрій Садовий: Пропонують дуже просто – голосувати, узаконювати ці процеси. А це призведе до розвалу нашої країни. Позиція «Самопомочі» однозначна – треба голосувати закон про окуповані території. Так само як Крим є в окупації. Так само в окупації частина Донецької і Луганської областей. Окупант зобов’язаний нести відповідальність за життя тих людей, які там сьогодні проживають. Або свобода для України, або возз’єднання з цими територіями на умовах Росії. 

Таке воззєднання закінчиться катастрофою для нашої держави.

Журналіст: Вони називають конкретні терміни, коли необхідно схвалити законопроект про вибори на Донбасі?

Андрій Садовий: Меседжі, які озвучувала "Самопоміч" рік назад і вони вороже атакувалися, і вони говорили, що "Самопоміч" – рука Кремля, сьогодні озвучує прем’єр і президент. Всі це прекрасно розуміють. Бо дуже важко іти проти волі українського народу. Люди ж розумні. Ви що хочете, щоб ми завтра святкували новітніх героїв Донбасу, які завтра з’являться? Як з тим жити? Є тисячі питань, на які дуже важко давати відповідь. "Самопоміч" має досить чітку позицію, і я не бачу сьогодні жодних обставин, за яких би ми змінювали свою позицію.

А всі ті домовленості, які ведуться під столом не відомо з ким, не відомо, що продають і торгують, тим мають займатися правоохоронні органи, які, на превеликий жаль,тим не займаються. А займаються в той час містом Львовом.