Загрузка...
Загрузка...

Українцям дозволили відмовлятися від взятого кредиту


Українцям переписали правила споживчого кредитування. Рада прийняла закон, згідно з яким змінюється черговість сплати кредитних платежів.

Нещодавно портал Domik.ua розповідав про результати фінмоніторингу українських банків, 

Передает:http://market.korupciya.com/
За рахунок грошей, принесених позичальником, буде гаситися прострочена сума заборгованості, а з суми, що залишилася, буде покриватися тіло кредиту і відсотки за нього, і лише в останню чергу стануть сплачуватися нараховані штрафи.

«За замовчуванням банки зазвичай прописували спочатку покриття штрафних санкцій, потім відсотків і далі тіла кредиту. Однак споживач міг попросити змінити цей пункт договору. Новим же законом у банків просто забрали поле для маневру», — підкреслив керуючий партнер юридичної фірми Pravovest Гліб Сегіда. 

Крім того, кредиторам заборонили замилювати людям очі рекламою псевдодешевых кредитів. Фінансистам забороняється рекламувати кредити з нульовими процентними ставками. Їх зобов'язують у всіх деталях повідомляти про вартість позик: від процентної ставки до всіх супутніх при кредитуванні послуг. Потрібно повідомляти орієнтовну вартість кредиту.

Також новими правилами забороняється змінювати розмір фіксованої кредитної ставки незалежно від того, що накоїв позичальник: зараз кредитори часто залишають за собою право підвищувати ставку, якщо людина прострочує платежі. Ще під заборону потрапляє зміну в односторонньому порядку без згоди позичальника) порядку розрахунку «плаваючою» кредитної ставки.

Не менш важливий нюанс нового закону: українцю дали право протягом 14 днів відмовитися від наданого кредиту, а максимальний штраф за позикою не може бути більше 15% за простроченим платежем.

У той же час законом вводиться обов'язкова перевірка фінансового стану отримувача споживчого кредиту не тільки у відділеннях банків, але і у всіх кредитують точках. Сьогодні багато кредитні спілки та фінансові компанії не перевіряють позичальника, і навіть не просять довідку про доходи.

«Перевірка позичальників стане однією з ліцензійних умов небанківських фінустанов», — запевняє радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ. Так що кредитування за паспортом і кодом зникне.