Загрузка...
Загрузка...

Українцям офіційно дозволили не платити за опалення



За кожен недоданий градус покладена знижка 5% на загальний рахунок за тепло.
передает:http://korupciya.com/

З 10 тис. київських будинків станом на 7 листопада через пошкодження труб, які зношені на 70%, не опалюється півсотні багатоповерхівок.

Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв. За його словами, протягом доби всі аварії повинні бути усунені.

Але всім, у кого досі в квартирах холодно, влади та енергетики обіцяють провести перерахунок.
Зрозуміло, там, де вже є квартирні або будинкові лічильники тепла, а це приблизно 90% житлового фонду столиці, кияни платять виключно за спожиті гігакалорії. Нагадаємо, вартість 1 Гкал становить 1416,96 грн (див. табл).

Складніше мешканцям тих 700 будинків, де з технічних причин просто неможливо встановити лічильники, наприклад, немає підвалу. Для них застосовується нормативний тариф із розрахунку 32,97 грн./кв. м опалювальної площі.

При такому підході власники квартир без лічильників переплачують за обігрів, якщо зима тепла. Для усунення дискримінації з минулого року діє методика розрахунку тарифу на опалення в прив'язці до температури навколишнього середовища (постанова КМУ №1037).

Тобто нормативну цифру в 32,97 грн/кв. м множили на спеціальні коригуючі коефіцієнти, і вона знижувалася, якщо було тепло. Наприклад, в березні 2016 року знижка досягала 25%.

Але в жовтні 2016 року знижки не буде, так як цей місяць виявився досить холодним. Замість запланованих в тарифі на жовтень 8,1 градусах реальна середньомісячна температура за вікном не перевищувала 6,5 градусів. «Якщо в листопаді температура знову виявиться нижче, ніж розрахункова у 1,9 градуса, рахунки збільшаться. До цього теж треба бути готовим», — пояснюють в «Київенерго».

Коли у мешканця є право вимагати зменшення рахунків

Коригуючі коефіцієнти розраховуються не тільки по температурі за вікном, але за кількістю днів, коли працювало опалення. Тому якщо з-за аварії або з інших причин немає опалення, це дає мешканцям право вимагати зменшення рахунків.

За даними «Київенерго», в жовтні коригування розрахунків торкнуться приблизно 147 тис. квартир в не обладнаних лічильниками будинках.

Заявку про проблему можна подати або через колл-центри «Київенерго» (тел. 1588) та КМДА (тел. 1557), або написавши скаргу через центр обслуговування клієнтів компанії. На підставі цієї заявки буде проведено обстеження квартири, заміряні фактичні параметри по будинку і по квартирі.

Тарифи на гаряче водопостачання та центральне опалення

Важливо також знати, що в сильні холоди мешканці будинків з лічильниками платять більше. Адже нормативне споживання лише наближає розрахунки до реальних витрат, а лічильники «мотають» все тепло, що пішло на обігрів.

Читайте також на NewNews: Українців чекають лякаючі платіжки за комуналку: чому не спрацювали мораторій і що робити
Щоб уникнути непорозумінь, «Київенерго» буде публікувати в рахунках дату початку опалювального сезону та дату зняття показань. Щоб було зрозуміло період, за який нараховується плата, а також скільки тепла спожито будинком та його загальна площа.

У свою чергу КМДА кажуть, що кожен бажаючий може зателефонувати на номер 1557 і взяти участь в знятті показань.

Нюанси розрахунку
У КМДА також розробляють механізму коригування плати в будинках з лічильниками, якщо, наприклад, в трикімнатній квартирі тепло тільки в двох кімнатах. Нагадаємо, нормативи припускають, що послуга надана якісно, якщо температура в квартирі не нижче 18 градусів. За кожен недоданий градус покладена знижка 5% на рахунок за тепло.

«Всі випадки недогріву будуть обстежуватися комісією і всі питання — вирішуватись в індивідуальному порядку. Треба сказати, що громадяни бувають самі винні, не роблячи ніяких заходів для утеплення квартири, і все тепло йде через ледь прикриті вікна. Тому утепленність буде перевірятися обов'язково», — запевнив Пантелєєв.

Також можна зменшити рахунки в платіжках, оформивши розстрочку. Цей механізм затверджений постановою Кабміну №744. Зокрема, він дає право громадянам, які не отримують субсидію, платити за опалення тільки 50% вартості в опалювальний сезон, а другу частину виплат розстрочити на міжопалювальний період.

Не варто плутати цю розстрочку поточних зобов'язань з боргової розстрочкою, коли оплачується 100% поточного споживання, а розстрочка надається на борги минулих періодів.

Щоб оформити розстрочку, людина повинна мати прямий договір з компанією, або особовий рахунок на своє ім'я. Комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма вважає, що механізм надання розстрочки повинен бути максимально простий. Тому що із 900 тисяч клієнтів «Київенерго» прямі договори є тільки у 250 тисяч.

При цьому він звертає увагу на недоробки запропонованого урядом механізму. Зараз багато звертаються за отриманням субсидії. Поки вони її не отримали, ніщо не заважає попросити про розстрочення. «Через якийсь час їм можуть дати субсидії. Алгоритм не дає відповіді, що робити далі. Очевидно, скасовувати розстрочку», — говорить Євген Бушма.

Крім того, як зазначає Петро Пантелєєв, розстрочка повинна діяти також між тепловиками і постачальниками газу. Інакше скорочення надходжень від громадян не дозволить теплопостачальної компанії розрахуватися за спожитий газ.