Загрузка...
Загрузка...

Народ в розпачі: через зростання мінімалки постраждають пенсіонери



Бюджет Пенсійного фонду на наступний рік пораховано без витрат на осучаснення пенсій, а відтак випалата бюджетних видатків може опинитися під загрозою через зростання "мінімалки" вже у першому кварталі наступного 2017 року.
передает:http://korupciya.com/

Такий обачний прогноз зробила експерт Маріанна Онуфрик з Інституту суспільно-економічних досліджень і додала, що бюджет Пенсійного фонду буде зростати й надалі.

"Нещодавно стало відомо, що внаслідок підвищення МЗП (мінімальної заробітної плати, – ред.) ПФУ додатково отримає 14,8 млрд грн. Проте важливо підкреслити, що бюджет ПФУ порахований на діючій законодавчій базі, тобто осучаснення пенсій не враховано. Тобто, за умови реалізації таких намірів (про що ми неодноразово чули від різних урядовців), бюджет ПФУ далі буде зростати, очевидно за рахунок Держбюджету", – пояснила Онуфрик.

Експерт також додала, що видатки на "мінімалку" можуть привести до зменшення прибутку на багатьох підприємствах.

"Через збільшення витрат на оплату праці відбудеться зниження прибутковості підприємств. Можна передбачити, що відбудеться зменшення надходжень від податку на прибуток на 3 млрд грн", – пояснила Онуфрик для видання "Лівий берег".

Експерт наголошує, що "адаптація проекту бюджету-2017 до урядової новації щодо мінімальної заробітної плати видається вельми непереконливою. Бюджетні видатки, особливо – у першій половині року, можуть опинитися під ризиком виконання, адже існуватимуть ризики очікуваних позитивних ефектів, що викличе потребу додаткових запозичень чи й проблеми затримок виплат".