Загрузка...
Загрузка...

"Зростає впевненість у завтрашньому дні": як змінюються ціни і зарплати в Україні



Йде у зростання будівництво і впала інфляція. Експерти: економіка оживає, але на рівень 2013-го країна може вийти лише в 2020-му
передает:http://ukr.segodnya.ua/

Економіка України продовжує відновлюватися. Про це свідчать дані Держслужби статистики за три квартали нинішнього року. Цей процес йде повільно, але, на думку економістів, намітилася стійка тенденція до зростання. Яким він буде і коли країна вийде хоча б на показники 2013 року, з'ясовував "Сегодня".

ЩО МАЄМО. Як видно з інфографіки, найбільше порадували українців зарплати, причому як номінальні, які в середньому зросли у порівнянні з трьома кварталами 2015-го на 24,4%, або майже на 1000 грн, так і реальні. А також інфляція, адже ціни у цьому році зростають приблизно на 0,7% за місяць, а зарплати на 2,5%. Тобто, за статистикою, люди стали багатшими.

Впало і офіційне безробіття, але це, за словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, мало про що говорить, оскільки люди просто стали менше ставати на облік у центри зайнятості, зневірившись знайти офіційно гідну по оплаті роботу. Те, що насправді безробітних стало більше, видно і з офіційної статистики: у 2015 році працездатного, але непрацюючого населення, налічувалося 1,66 млн осіб, а в 2016-му — 1,9 млн.

Більш ніж на 16% ослабла за рік і гривня — середній курс за 9 місяців був у 2015-му 23,32 грн, а тепер — 25,92 грн. Втім, у доларах зарплати теж трохи зросли: $180 на місяць, стало $192. Також "в плюсах" всі галузі народного господарства.

ЕКСПЕРТИ. Економісти по-різному оцінюють розрахунки статистики. Так, аналітик Іван Нікітченко вважає, що економіка починає потроху відновлюватися, проте темпи зростання промисловості занадто низькі (+2%), щоб говорити про помітне зростання добробуту українців і швидке повернення до рівня життя хоча б 2013 року. "Темпи зростання роздрібної торгівлі та будівельних робіт вище інфляції, що говорить про зростання доходів населення і готовність витрачати заощадження — це показник зростання впевненості населення у завтрашньому дні, — сказав нам Нікітченко. — Зростання в сільському господарстві йде повільніше через те, що там просто не було падіння".

А ось Охріменко відзначає штучне завищення показників по зарплатах через те, що за статистикою за рік зменшилася на 500 тис. (близько 10%) кількість найманих працівників, при цьому фонд зарплати зріс на 7%. "Тобто велику суму грошей статистика поділила на меншу кількість працюючих і отримала таке різке підвищення середньої зарплати. Насправді люди дивуються, бачачи ці цифри, адже у більшості доходи майже не зросли", — говорить Охріменко. Також, за його словами, роздрібна торгівля та обсяги будівництва житла зросли лише в грошах, а в штуках товарів продано менше, квадратних метрів побудовано менше, ніж за три квартали 2015-го. Дійсно, є зростання в промисловості, насамперед у гірничо-металургійному комплексі. Сільське господарство, схоже, досягло стелі, і подальше підвищення обсягів виробництва можливе лише через подорожчання сільгосппродукції.