Загрузка...
Загрузка...

Електронний гаманець: як і де він діє в Україні




В Україні вже ввели в дію такий платіжний інструмент як електронний гаманець. Це найсучасніша технологія, що дозволяє не носити з собою не тільки фізичний гаманець з кешем, а навіть пластикову платіжну картку. І для розрахунку використовувати лише смартфон.
передает:http://24tv.ua/

Компанія Mastercard та ПриватБанк презентували цифровий безконтактний гаманець на платформі Mastercard Enablement Digital Service в Україні. Він дозволить користувачам швидко та безпечно розраховуватися у фізичних торгових точках за допомогою смартфону – на POS-терміналах, які підтримують технологію безконтактної оплати Mastercard. Про це розповіли представники компанії на своєму сайті. Журналісти "24" поцікавились – яка користь від такого інструменту для споживачів та де він зможе пригодитися українцям.

Що це таке

Електронний гаманець – це смарт-карта або інший електронний носій з вбудованим чипом, що дозволяють зберігати електронні гроші і здійснювати роздрібні платежі. Це загальне визначення. У випадку гаманця, що розробили Mastercard та ПриватБанк, це якраз саме чип і спеціальне програмне забезпечення – платформа MDES. Принцип дії такого гаманця – користувач може зберігати дані всіх своїх банківських карт і розплачуватися швидше і зручніше, без необхідності кожного разу вводити карткові реквізити.

Як ним користуватись

NFC-гаманець доступний для мобільних пристроїв з версією програмного забезпечення Android 4.4 KitKat і вище з вбудованим NFC-чіпом. Перед купівлею смартфону поцікавтесь, чи є в ньому такий чіп. Якщо немає – оберіть інший, адже NFC "вшити" у новий смартфон не вийде.

Для того, щоб безконтактно сплачувати за покупки смартфоном, користувачам потрібно встановити та активувати NFC-оплати у додатку Приват24 і в торговій точці просто піднести розблокований телефон до терміналу.

Так можна розрахуватись безконтактним гаманцем

Які вигоди від електронного гаманця

Не потрібно носити з собою ні готівку, ані навіть платіжну картку. Навіть якщо ви загубили телефон, жодні платіжні дані не будуть втрачені (якщо дотримуватися необхідних правил користування, звісно). Ця технологія просто не потребує прив'язки до вашої фізичної картки чи банківського рахунку. Фахівці запевнюють: поки що електронний гаманець – найбезпечніше з того, що діє в Україні з платіжних безконтактних інструментів.

Де можна ним розрахуватися

Безконтактно, зокрема, за допомогою смартфона, можна розрахуватися у вендингових апаратах, паркоматах, на АЗС, оплатити проїзд у громадському транспорті Києва. Так, наприклад, за майже два роки існування технології в метро користувачі більше 7 млн разів розрахувалися безконтактними картами і пристроями. При цьому 72% українських онлайн-користувачів стверджують, що надали б перевагу оплатам саме за допомогою смартфона – така інформація від розробників.

Мережа безконтактних розрахунків в Україні активно розширюється: сьогодні понад 50% POS-терміналів в торгових точках приймають такий вид оплат (за даними НБУ).

Сьогодні ми спостерігаємо підвищений інтерес українців до тренду "розумних" речей як платіжних інструментів. За даними наших досліджень, українці скоріше залишать вдома гаманець, ніж смартфон, з яким вони проводять щонайменше 4 години на день. Безконтактні розрахунки свого часу зробили революцію на платіжному ринку країни – і сьогодні вони виходять на новий етап розвитку, коли смартфон стає універсальним інструментом зв’язку та здійснення зручних і безпечних безконтактних оплат,
– підкреслила Віра Платонова, генеральний директор Masterсard в Україні, Молдові, Грузії та країнах Центральної Азії.

Ризики при користуванні

Щоб не стати жертвою шахраїв або самому собі шкоди не зробити, потрібно всього лише дотримуватися простих правил. Найголовніше – бути уважним. Для розрахунку електронним гаманцем у смартфоні потрібно вводити пароль від Приват 24. Якщо кілька разів зробити це неправильно – вхід може бути тимчасово заблокованим. Далі, коли вже ввели пароль – не давайте нікому телефон в руки. Не пишіть паролі у доступних місцях, наприклад, у чернетках того ж телефону. Експерти також радять підключати послугу СМС-повідомлень про рух коштів на карті – коштує це недорого, але корисно для вашої ж безпеки.

Які компанії і банки пропонують електронні гаманці в Україні

Поки що тандем Mastercard та ПриватБанк – єдиний, хто втілив в життя в Україні систему цифрового безконтактного гаманця.