Загрузка...
Загрузка...

Без Євробачення: хто і чому відмовлявся від участі в конкурсі




Євробачення-2017 та скандальна відмова Росії від участі в конкурсі – не виняток в історії. Подія вже давно зі звичайного пісенного конкурсу перетворилась на шоу, якому не безпідставно приписують політичне забарвлення.
передает:http://24tv.ua/

Не обходиться без інтриг та скандалів, коли країни-учасниці відмовляються від участі з найрізноманітніших причин. Журналісти сайту "24" з'ясували, коли і за яких обставин учасники Євробачення "грюкали дверима" за крок до виходу на сцену.

Хтось брав участь у конкурсі лише раз. Дехто йшов і повертався. А дехто ж, як всім відомий персонаж із мультфільму, пішов, але обіцяв повернутись.

Наприклад, Марокко відправляло свого представника на Євробачення всього раз – у 1980 році. Тоді країна вирішила взяти участь у конкурсі, тому що відмовився Ізраїль, і донині Марокко є єдиною африканською країною, яка брала участь у цьому пісенному конкурсі.

Італія, хоча є однією з країн-засновниць і може без участі у півфіналах потрапляти одразу в фінал, тривалий час бойкотувала конкурс.

У 2011-му після 13-річної перерви Італія таки повернулась у "Велику п'ятірку" і відтоді щороку відправляє своїх конкурсантів поспівати на Євробаченні.

Італія повернулась на Євробачення
Італію на Євробаченні у 2012 представляла Ніна Дзіллі

Натомість з 2010-го від участі у конкурсі відмовилась Чехія, назвавши причиною постійні невдачі своїх представників.

З 2013 року не відправляє своїх представників на Євробачення й Туреччина. А після перемоги у 2014-му "бородатої жінки" з Австрії Кончіти Вурст в Анкарі сказали, що більше взагалі не братимуть участі в цьому конкурсі.

Як не прикро констатувати, найчастіше країни відмовляються від участі у Євробаченні з фінансових причин.

Проте, як виявилось, не грошима єдиними – приводом відмовитись ставали й набагато глобальніші питання.

Ізраїль і Голокост

У 1979-му році Ізраїль здобув перемогу на Євробаченні вдруге поспіль. Проте через скрутне фінансове становище країна оголосила, що не потягне знову проводити пісенний конкурс ще через рік.

Євробачення-1980 вирішили провести у Гаазі. Коли у Європейській мовній спілці повідомили дату проведення фіналу конкурсу, в Ізраїлі зауважили, що вона збігається з Днем пам'яті жертв Голокосту. Тоді країна-переможець відмовилась брати участь у конкурсі.

Ізраїль у статусі переможця відмовився від участі в конкурсі

Ізраїль у статусі країни-переможниці відмовився від участі в Євробаченні-1980

Росія vs Грузія

У 2009-му розгорівся скандал навколо участі в Євробаченні представників Грузії. Конкурс мав відбутись у Москві.

На Євробаченні-2009 з початком російсько-грузинської війни, що почалась у серпні 2008-го, гурт Stephane & 3G мав виступити з піснею "We don't wanna put in".

Організатори конкурсу вбачили у пісні політичний підтекст. На їхню думку, словосполучення "put in" є занадто спізвучним з прізвищем тодішнього прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна. Гурт Stephane & 3G закликали змінити слова пісні, проте грузини не захотіли і офіційно відмовились від участі у пісенному конкурсі, що проходив у Москві.

Євробачення-2009 було без Грузії
Євробачення у Москві було без Грузії

Вірменія vs Азербайджан

Із "замороженим" конфліктом через Нагірний Карабах вірмено-азербайджанські відносини вже понад 20 років є, м'яко кажучи, напруженими.

Однак на час проведення Євробачення у травні 2012-го Азербайджан навіть змінив правила в'їзду на свою територію для громадян Вірменії, яким, зазвичай, туди в'їзд заборонений.

Проте у лютому 2012-го року на кордоні між країнами був застрелений вірменський солдат. У Єревані заявили, що його вбив азербайджанський снайпер.

Після цього чимало вірменських артистів закликали бойкотувати Євробачення в Баку і, як наслідок, Вірменія офіційно оголосила, що не братиме в ньому участі. Тоді з країни навіть стягнули штраф за те, що повідомила про свою неучасть занадто пізно.

Вірменія так і не потрапила на Євробачення до Баку
Вірменія не потрапила на Євробачення до Баку

Україна vs війна

У 2015 році Україна вперше за всю історію участі у конкурсі оголосила, що через складну ситуацію в державі, необхідність економити кошти та переходом на суспільне мовлення не відправлятиме свого представника на Євробачення. Тоді ювілейний 60-й пісенний конкурс відбувався у Відні.

Хто не приїде на Євробачення до Києва

Боснія і Герцеговина відмовилась від участі у пісенному конкурсі Євробачення-2017 з фінансових причин. Простіше кажучи, боснійський мовник – телерадіокомпанія BHRT – заборгувала Європейській мовній спілці понад 5 мільйонів євро.

Люксембург

Після низки невдалих виступів Люксембург ще у 1993 році вирішив припинити участь у пісеному конкурсі. Та навіть попри 23 роки відсутності на змаганнях країна досі є однією з найуспішніших – Люксембург п'ять разів перемагав на Євробаченні (1961, 1965, 1972, 1973 та 1983).

У 2017-му країна поки не надумала повертатись.

На Євробачення до Києва їдуть 42 учасники
У Євробаченні-2017 візьмуть участь 42 учасники

Монако

Не менш дивна ситуація з цією королівською країною. Востаннє Монако було представлене на Євробаченні у 2006-му році.

Представники національного мовника повідомили, що у 2017-му країна все ще не повернеться на Євробачення, проте причин такого рішення уточнювати не захотіли.

Словаччина не відправляє свого представника на Євробачення з 2012 року.

Як пояснюють у національного мовника Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) – все через гроші. На RTVS кажуть, що мають власну стратегію розвитку і фінансування вітчизняного телевиробництва, а участь у Євробаченні не є серед пріоритетів.

Ліхтенштейн, який ще жодного разу не був представлений на цьому пісенному конкурсі, заявив, що так і не дебютує на ньому й у 2017-му з фінансових причин.

Ну, а чому цьогоріч в Україну не приїде представниця від Росії Юлія Самойлова, ви, напевне, знаєте.