Загрузка...
Загрузка...

Маєте домашнього улюбленця? “Штраф від 5,1 до 20,4 тис. грн”: в Україні введуть податок на котів і собак


У Верховній Раді зареєстрували законопроект №7220, у разі прийняття якого, українців зобов'яжуть реєструвати і чипувати домашніх котів і собак.

Передает:korupciya.com
Про це йдеться в пояснювальній записці до документа.

Відповідний проект закону передбачає обов'язкову реєстрацію всіх тварин – диких, бездомних і домашніх. За перші дві категорії заплатить місцева влада, а за останню – власники.

У подібний список потраплятимуть всі тварини старші двох місяців. Якщо українець тільки купив кота або собаку, то зареєструвати їх потрібно буде не пізніше ніж через п'ять днів.

У разі переїзду з домашнім улюбленцем людей зобов'яжуть повідомляти ветеринарну службу також у п'ятиденний термін.

Після успішної реєстрації тварині видадуть довічний порядковий номер, який доведеться прикріпити до нашийника.

За реєстрацію домашньої тварини необхідно буде заплатити збір у розмірі близько 170 гривень.

При цьому законопроект передбачає введення штрафів і кримінальної відповідальності за умертвіння вагітних домашніх тварин і їхнє усипляння в присутності дітей.

Зокрема, ці дії будуть прирівнюватися до жорстокого поводження з тваринами. Згідно 299 статті КК України винуватцю загрожує штраф до 850 гривень або арешт на строк до шести місяців.

Крім того, вводяться штрафи і за не прибирання екскрементів собаки (від 850 грн до 1,7 тис. грн), за використання тварин для жебракування (від 5,1 до 20,4 тис. грн), за розведення безпородних домашніх тварин "на дому" (від 5,1 до 20,4 тис. грн), за відмову від стерилізації тварини (3,4 до 20,4 тис. грн), а також за продаж котів і собак з рук без документів (від 340 грн до 20,4 тис. грн).