Загрузка...
Загрузка...

Прохання поширити! КРАДУТЬ ДІТЕЙ! Задайте своїм дітям наступні питання. Не виключено, що відповіді дитини стануть для вас несподіванкою.


Що знають ваші діти про безпеку?

Передает:faininovyny
Безпека дітей – одне з головних питань, які турбують будь-якого батька. Якщо ви хочете бути впевнені, що ваше чадо не потрапить ні в яку небезпечну ситуацію, вам слід заздалегідь навчити дитину правилам поведінки.

Останнім часом все частіше у мас-медіа та в соціальних мережах з’являються повідомлення про зникнення, викрадення дітей та підлітків: то зі школи не повернулися, то з прогулянки, то сусіди бачили, як їх садили до якоїсь автівки. Дещо з цього, на жаль, виявляється правдою, але більшість є фейком. Однак, чи не в кожного батька-матері відразу виринає думка: а що, як і моя так само пропаде – заберуть, украдуть, втече з дому? Як поводитися зі зловмисниками та що робити при зустрічі з ними, або ж в інших критичних ситуаціях, знають далеко не всі діти через те, що їм про це ніхто не розповідає.

Задайте їм наступні питання. Не виключено, що відповіді дитини стануть для вас несподіванкою.

1. Що робити, якщо батьків немає вдома, а хтось намагається відкрити двері? — Необхідно терміново зателефонувати батькам чи іншим родичам, а потім в поліцію (102). За цей час батьки зможуть попередити сусідів по телефону, і дитині нададуть допомогу. Навчіть дитину набирати номер 102 на телефоні!

2. Візьмеш ти цукерку чи будь який презент у незнайомої жінки? — У незнайомих людей брати їжу, іграшки, а тим паче таблетки, ліки категорично заборонено!

3. Незнайомий дорослий просить тебе про допомогу. Допоможеш ти йому? — Коли людина потребує допомоги, то в першу чергу звертається до дорослих. Тому якщо якийсь незнайомець просить допомогти, слід йому відповісти категоричною відмовою. Відповідати потрібно швидко і відразу ж йти! На загальні запитання, приміром, яка це вулиця чи котра зараз година, відповідати “не знаю”, “спитайте в дорослих”. Маніпулятивні шахрайські техніки починають діяти з моменту стверджувальної відповіді жертви, а тому, здавалося б, невинне “так” особливо небезпечне!

4. Що потрібно робити, якщо на тебе нападає зграя собак? — У ситуаціях з тваринами — головне зберігати спокій і не провокувати їх на агресію. Можна відвернути собак за допомогою якого-небудь предмета типу шапки, парасольки. Потрібно поступово віддалятися, щоб не зустрічатись з собакою очима і не повертаючись до неї спиною.

5. Підеш ти в гості до однолітка, з яким щойно познайомився? — Ходити в гості до малознайомих людей, навіть однолітків, не можна ні в якому разі.

6 Кому можна відкривати двері, якщо ти один вдома? — Чужим людям відкривати двері категорично забороняється! Це стосується будь-яких незнайомців, незалежно від статі і віку. Навіть якщо вони представляються працівниками будь-яких комунальних служб чи навіть поліцейськими.

7. Що ти будеш робити, якщо незнайомець схопив тебе і не відпускає? — Треба якомога швидше привернути увагу людей. Можна кричати і битися. Також можна бити по автомобілям, які стоїть поруч – можливо, спрацює сигналізація. Це приверне увагу. Коли невідомі намагаються схопити за руку, голосно привернути увагу оточення вигуками “Не чіпайте мене!”, “Люди, допоможіть!” або ж втекти у найближчий магазин чи аптеку. Тобто звернутися до людей, які працюють і не можуть покинути свого робочого місця.

8. Як ти вчиниш, якщо загубишся в натовпі людей? — У такому випадку слід зберігати спокій. У натовпі необхідно поступово зміщуватися до краю, але не намагатися йти проти людського потоку.

9. Що ти будеш робити, якщо хтось в інтернеті загрожує тобі або твоїм близьким? — Про загрози будь-якого характеру слід негайно повідомити батькам, поліції або службі довіри.

10. Якщо ти чекаєш ліфт і до тебе підійшли незнайомці, ти поїдеш з ними разом? — На пропозицію зайти в ліфт з незнайомцями потрібно відповідати однозначною відмовою. Навчіть дитину в такій ситуації відповідати, що вона чекає на батьків, які невдовзі підійдуть.

11. Що робити якщо незнайомець просить тебе сісти в автівку та відвезти до батьків? — Не наближатися до автівки з відчиненими дверцятами, навіть якщо невідомі стверджують, що є друзями батьків чи в салоні на нього чекає хтось з родичів. Не розмовляти з людьми, які перебувають в транспорті!

Є й основні поради батькам:

Перебуваючи в громадському місці з маленькою дитиною, не відпускати її від себе, не залишати без нагляду. Няню вибирати тільки з-поміж знайомих., або за перевіреними рекомендаціями.

Не відправляти малу дитину в магазин по продукти та не пускати на вулицю ввечері.

Не залишати малюка самого в ігровій зоні супермаркету.

Придумати спеціальне кодове слово (воно має бути відоме лише членам родини!). Іноді викрадачі дітей, особливо в тих випадках, коли один із батьків проживає окремо, переконують, що їх прислав тато, що дитина повинна піти додому з ними, бо мама захворіла. Тоді, знаючи кодове слово, дитина зможе легко викрити зловмисників.

Батьки завжди повинні знати, де перебувають їхні діти, бути з ними на зв’язку.
Бережіть своїх дітей, розмовляйте з ними, попереджайте про можливу небезпеку!