Загрузка...
Загрузка...

“Першими прийматимуть тих, хто…”: У 2018-2019 потрапити в школу буде складніше. Дізнайтесь подробиці

У 2018-2019 навчальному році в Україні почнуть діяти нові правила прийому дітей до школи. Згідно з ними, дитина повинна буде отримувати початкову освіту в найближчому до будинку навчальному закладу державної або комунальної власності.
Передает:https://korupciya.com/


Це передбачено в ухваленому в 2017 році законі "Про освіту". Таким чином, чиновники сподіваються побороти проблеми хабарництва в школах, а також розвантажити їх і надати гарантований доступ до навчання всім, хто проживає в межах певних територій, пише "Українська правда".

Крім того, Міністерство освіти хоче ввести новацію, згідно з якою в перший клас діти зможуть потрапити без конкурсів і додаткових випробувань. Більш того, для зарахування до першого класу не потрібна буде навіть присутність дитини при подачі заяви в школу. Однак такі норми не будуть поширюватися на приватні навчальні заклади.

Слід зазначити і той факт, що в разі нестачі учнів, які претендують на першочергове зарахування, на вільні місця в деяких школах зможуть претендувати діти з інших територіальних округів – їх зараховуватимуть за датою народження, тобто старші діти матимуть пріоритет.

За таким же принципом хочуть зараховувати учнів у разі, якщо кількість майбутніх першокласників, які проживають в територіальному окрузі, перевищить кількість місць у школі.

Згідно з проектом наказу Міносвіти, в якому прописаний порядок зарахування учнів до загальноосвітніх навчальних закладів і який недавно виносився на громадське обговорення, передбачається, що до 31 травня один з батьків майбутніх першокласників повинен подати до навчального закладу пакет документів: заяву у школу, за якою закріплено місце проживання дитини, копію свідоцтва про народження або документа, що посвідчує особу, та медичну довідку.

Верифікувати дані за місцем проживання першокласника, відповідно до порядку, можна буде тільки документальним методом.

До переліку документів, за якими можна підтвердити своє право відвідувати ту чи іншу школу, віднесли: документи, в яких зазначено місце реєстрації (паспорт, посвідчення біженця та інше), або документи, що підтверджують місце проживання. Це означає, що місце проживання можна підтвердити або пропискою, або дійсним договором оренди житла у відповідному районі.

Також керівництво навчального закладу може також попросити документи, що підтверджують місце проживання, але це може бути не тільки договір оренди, а й копії рахунків за воду або телефон, страховка та інше.

Декларується, що головна перевага територіального методу зарахування в державні і комунальні школи – це зниження рівня корупції.

Так, наприклад, повинні зникнути конкурси в перший клас, а так звані благодійні внески більше не будуть "вхідним квитком" до навчального закладу.

Так само стане простіше потрапити в школи, в яких працюють батьки майбутніх першокласників, або в яких вже навчаються їхні старші брати або сестри, адже такі діти також мають першочергове право на зарахування.

Ще одна помітна перевага – це зниження рівня сегрегації шкіл, адже їх відвідування за місцем проживання дозволило б частково зменшити соціально-економічний розрив і різницю між статусами навчальних закладів.

Однак правозахисники зазначають, що проект наказу Міносвіти порушує права людей. Зокрема, на думку експертів Центру інформації про права людини, він не враховує сучасних міграційних процесів усередині країни.

Уже можна виділити наступні три територіальні проблеми:



Виходом з ситуації, що склалася, міг би стати реєстр дітей дошкільного віку, які повинні найближчим часом піти в перший клас.

У Центрі інформації прав людини пояснюють, що базою для такого реєстру могли б стати дані жителів територіальних громад, а також інформація за заявами батьків, чиї діти є постійними жителями громади.

Популярне:“На свою ж Великодню службу йшов пішки”: Авто з Патріархом Філаретом не пустили до Собору через візит Порошенка

Дана пропозиція була направлена ​​Міносвіти і там обіцяли доопрацювати проект наказу, враховуючи всі побажання, до початку нового навчального року.