Загрузка...
Загрузка...

Субсидії в Україні 2018: кому надаються і як отримати


Зі зміною умов субсидування в Україні в 2018 році з’являється питання: чи дадуть субсидію? А якщо ні, то чому? Які документи потрібно буде зібрати, і яким повинен бути дохід, щоб субсидію все-таки дали.
Передает:onlineua.club
Хто має право субсидію на квартплату в 2018 році
Чомусь багато хто думає, що субсидія надається тільки пенсіонерам, матерям-одиночкам та малозабезпеченим сім’ям. Насправді незаможні отримують субсидію точно таким же чином, як і інші люди. Різниця лише в тому, що малозабезпечена сім’я отримує ще й соціальні виплати. Україна дозволяє отримати субсидію будь-якому своєму громадянину, будь-якого віку та соціального становища, на своїй або орендованій квартирі, але з однією умовою: витрати на комунальні платежі повинні бути більше 15% від доходу. Однак і тут є свої винятки, про які ми поговоримо пізніше.

Кому дадуть субсидію?
Житлово-комунальна субсидія може бути оформлена тільки на одного члена сім’ї. На нього ж відкриваються і особові рахунки, щоб виробляти оплату за комунальні послуги. Цей член сім’ї обов’язково повинен бути зареєстрований на житловій площі. А від інших проживають потрібно лише згода для обробки персональних даних і вони повинні надати доступ до них. Також можуть оформити субсидію і ті люди, які знімають квартиру і мають договір оренди, в якому зазначено, що саме вони повинні платити за комунальні послуги.
Готівкою субсидію належить отримувати тим, у кого житло не забезпечено обігрівом у вигляді газопостачання, електропостачання або теплопостачання. Субсидія видається їм з метою покупки зрідженого газу або ж пічного палива в твердому або рідкому вигляді. Але, якщо ваше приміщення опалюється відразу декількома видами палива або електроенергії, то субсидія буде призначена тільки на один з цих видів.
До речі, тепер можна і подати документи онлайн, і розрахувати приблизну субсидію на калькуляторі в Інтернеті.
ОТГ і ВПЛ
Об’єднані територіальні громади (ОТГ) і внутрішньо переміщені особи (ВПО) тепер теж можуть оформити собі субсидію. І їм для цього не потрібен договір оренди. Потрібна лише Декларація і Заява. У них повинна бути відмітка, що на території проживають особи цієї групи.
мале фермерство
Раніше для розрахунку якою буде субсидія вважався 100% доход за рахунок здачі молока. У підсумку багато продавали молоко за дуже низькими цінами посередникам, які потім ще раз продавали його на підприємства з переробки. Зараз же відсоток знижений до 30%. Зроблено це для того, щоб поліпшити стан фермерства.

Чому можуть не дати субсидію?
З 1 травня 2018 року в Україні діє нове правило для видачі субсидій: субсидію не призначатимуть, якщо площа квартири більше 120 кв. метрів, а вдома – 200 кв. м. Оплатити «комуналку» в цьому випадку доведеться в повному обсязі, незалежно від того, хто зареєстрований і проживає тут – працює або пенсіонер з мінімальною пенсією. Винятком стануть лише дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї та сім’ї, в яких не менше року проживають троє і більше дітей. Швидше за все, таким чином уряд хоче уникнути ситуацій, коли в житло реєстрували пенсіонера при мінімальній пенсії, який потім звертався до комісії при органі соцзахисту населення, щоб отримувати субсидію для зниження квартплати на всю площу квартири і будинки.


Обмеження на площу
На перший погляд, норми ті ж: 13,65 кв м на одну людину плюс 35,22 кв м на домохозяйство.Но до внесення нових змін діяли бонуси для пенсіонерів «для домогосподарств, які складаються з однієї або двох непрацездатних осіб, зазначена норма становить 75 кв. метрів на домогосподарство ».
Тобто для двох пенсіонерів субсидію призначали на 75 кв м без рішення комісії. У новій редакції постанови цього абзацу немає, тому соціальний норматив для сім’ї пенсіонерів фактично зменшений. А рішення про субсидії на понаднормову площу приймає комісія. При цьому понаднормова площа «не може перевищувати на більш ніж 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства».
Наприклад, самотній пенсіонер проживає один в приватному будинку площею 75 кв м. Соціальна норма житла на одного, на яку призначається субсидія на газ, – це 13,65 кв м на людину плюс 35,22 кв м на домогосподарство. Тобто в сумі – 48,87 кв м. У цьому випадку субсидію йому призначать тільки на 65,5 кв м (48,87 + 30% * 48,87). Решта – 9,5 кв м – пенсіонер повинен доплачувати самостійно. Або (якщо не в змозі платити) буде змушений продати будиночок і пошукати щось поменше.

При купівлі нового авто
Ще одне нововведення – субсидія не призначатиметься, якщо у власності сім’ї є автомобіль або інший вид особистого транспорту, який був випущений менше п’яти років тому (крім мопеда). Варто додати, що зараз втратить призначених субсидій і частина тих автовласників, які купували їх новими, і ще не вичерпали п’ятирічний термін експлуатації. Адже до внесення змін наявність авто враховувалася тільки, як сума покупки, що перевищує 50 000 гривень, і це було підставою для непризначення субсидії протягом року. А далі на субсидію вже можна було претендувати. Втім, з цього правила є виняток: субсидія власнику авто може бути призначена за рішенням комісії, якщо він виявився в складних життєвих обставинах (тривале лікування і т.д.).
Інформацію про наявність (або відсутність) авто людина повинна вказати в декларації. Органи соцзахисту також отримувати дані від МВС, яке веде реєстр власників транспортних засобів.
для непрацюючих
Уряд бореться з тіньовою зайнятістю. Саме так уявляють нововведення, за яким дохід офіційно не працюють і тих, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості, буде враховуватися на рівні трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Тобто зараз це 5286 грн (тисяча сімсот шістьдесят дві грн * 3). Але це – кращому випадку, за рішенням комісії. Тому що цей вид допомоги не призначається сім’ї, де хтось повнолітній не працює (і при цьому не є студентом денної форми навчання, які не служить в армії, не варто на обліку в службі зайнятості).

Нововведення «відсікає» тих, хто:

• Не має доходів, що враховуються при призначенні субсидії;
• Має доходи менше, ніж мінімальна зарплата
• Чи не платить внески (в розмірі не менше мінімального ЄСВ – зараз це 819,06 грн) на загальнообов’язкове соцстрахування
• Якщо людина звертається вперше за субсидією, то враховуються його доходи за два попередні квартали.
Пояснимо: наприклад, людина прийшла за субсидією в травні цього року. Місяць, що передує зверненню – квітень, а два попередні квартали – це 1-й квартал 2018 і 4-й квартал 2017
поїздки за кордон
Умов, при яких субсидія не призначається, стало більше. Але майже з усіх цих правил може бути виняток – рішення комісії. Чи не поширюється виняток лише на великі приміщення – на них субсидії однозначно не дадуть. Для вирішення комісії обов’язково складається акт обстеження матеріально-побутових умов. Крім того, комісія теж обмежена в прийнятті позитивного рішення по субсидії. Її не призначать особі, яка має доходів або має доходи менше мінімалки, що не відраховують ЄСВ, але при цьому сукупно понад 60 днів перебував за кордоном протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидій. Обмеження не стосуються тих, хто їздив на лікування, навчання, у службове відрядження, що підтверджується документами.

Оплата податків
Ще одна умова, без якого комісія не призначить субсидію – сплата ЄСВ в розмірі не менше мінімального (819,06 грн) протягом двох місяців поспіль перед днем ​​звернення за призначенням субсидії. Уряд хоче контролювати недобросовісних ФОП, які не платять внески. Однак, якщо ти сам не ФОП, твої внески залежать від роботодавця, і можуть бути ситуації, коли найманий працівник і не підозрює, що за нього не сплачено єдиний соціальний внесок. Більш того, всіх, хто отримав субсидію за рішенням комісії, органи соцзахисту контролюватимуть щомісяця на предмет сплати ЄСВ. Якщо ФОП не сплатить ЄСВ за себе – його відразу позбавлять субсидії і зобов’яжуть повернути вже надану суму (за розрахунковий період).
Про таке «покарання» для найманих працівників не йдеться. Але для них є інший нюанс, і він стосується роботи за строковими трудовими договорами. Якщо такому працівникові (через малий розмір доходів або їх відсутності до працевлаштування) субсидію призначає комісія, є обов’язкова умова – термін дії трудового договору повинно бути більше, ніж термін, на який призначається субсидія. Інакше в цьому випадку субсидія не призначається. З одного боку, нововведення бореться з недобросовісними роботодавцями, які хитрують з трудовими угодами, мінімізуючи доходи. Немає сенсу йти до такого роботодавця на мінімалку на місяць-два, а з субсидією все одно «пролетиш». Але, якщо вже влаштувався за трудовим договором і не зможеш звільнитися достроково ні за власним бажанням, ні за угодою сторін, ні навіть через зміну істотних умов праці – доведеться повернути призначену субсидію за весь період.

Список документів на субсидію по квартплаті
Субсидія оформлюється за пропискою в центрі управління праці та соціального захисту населення. При оформленні важливо не забути про всі необхідні документи.

Перелік документів на оформлення субсидії:
1. Паспорт або інший документ, що засвідчує особу громадянина, який подає заяву.
2. Заява (бланк заяви надається фахівцями відділу субсидій).
3. Декларація про доходи та майновий стан усіх зареєстрованих та членів їх сімей, зареєстрованих за іншою адресою (бланк декларації надається фахівцями відділу субсидій).
4. Довідки про доходи всіх працездатних осіб.
5. Трудову книжку (для непрацюючих членів сім’ї).
6. Ідентифікаційний номер.
7. Розрахункові книжки за комунальні послуги, електроенергію та теплопостачання.

При якому доході покладена субсидія на квартплату
При призначенні житлової субсидії враховуються такі доходи:
• Заробітна плата після сплати податку на доходи
• Пенсія
• Стипендія
• Соціальні виплати
• Виплати по безробіттю
• Інші доходи.

До сукупного доходу домогосподарства не включаються такі соціальні виплати:
• Одноразова допомога, коли народжується дитина або ж його всиновлюють
• Одноразова винагорода «Матір-героїня»
• Допомога дітям сиротам та позбавленим опіки батьків, а також тим, над якими встановлено опіку
• Допомога ВПЛ, яка проводиться щомісяця на витрати на проживання
• Аліменти, отримані на дітей
• Депозитний дохід
• Оплата, яку отримують члени виборчої комісії
• Посібник для поховання
• Компенсації за заподіяння шкоди здоров’ю працівникам під час виконання обов’язків
• Одноразова виплата в якості допомоги підприємствам і установам.