Загрузка...
Загрузка...

Савченко не пройшла поліграф і знову голодує


Нардеп Надія Савченко, обвинувачена у підготовці терактів і повалення держаної влади, не пройшла заплановану на 24 липня психофізіологічну експертизу на поліграфі.
Передает:pravda.com.ua
Про це "Українській правді" повідомив один з захисників нардепа Олександр Шадрін.

"Експертиза не відбулася. Повезли Надію назад (у слідчий ізолятор – ред.)", - сказав він.

За словами адвоката, це сталося з двох причин: не допустили на допит захисника Савченко і хотіли ставити не ті питання, про які клопотала нардеп.

"Не був допущений захисник Олександр Тананакін до підзахисної. Пояснили, що нібито не було дозволу слідчого. Слідчий в телефонному режимі пояснив, що він не заперечує, але тим не менше не допустили", - сказав Шадрін.

Він додав, що щодо перешкоджання законній діяльності адвоката подали відповідну заяву до поліції.

"Крім того, слідчий хотів ставити свої питання – не ті, які просила Надія у своєму клопотанні. Вони ж провели одну експертизу за своїми питаннями. Вона подала клопотання, щоб провели експертизу за її питаннями. У нас змагальний процес ", - сказав захисник.

Він уточнив, що Савченко просила поставити ті ж самі питання, але в іншому формулюванні.

"Слідчий там десь некоректно формулював питання. Наприклад, вона ж як військова особа по роду служби стикалась зі зброєю. Тому, зрозуміло, що в неї буде реакція на слово "зброя". А вони реакції на ці питання тлумачать саме як на причетність до якихось кримінальних правопорушень. Щоб не було таких викривлених результатів, Надія і сформулювала ці питання більш коректно", - пояснив Шадрін.

Він додав, що поки про новий допит на поліграфі не клопотатимуть, бо хочуть отримати "письмові якісь відповіді щодо ситуації, що мала місце сьогодні".

Адвокат також додав, що Савченко продовжує голодування, яке розпочала після продовження міри запобіжного заходу у вигляді арешту 13 липня.

"Триває голодування з 13 числа після продовження запобіжного заходу", - підсумував Шадрін.   

Раніше повідомлялося, що Савченко 24 липня продовжить проходити експертизу на поліграфі.

Надію Савченко затримали 22 березня у Верховній Ради після того, як парламент зняв із неї недоторканність.  

Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.

Сама народний депутат відкидає звинувачення і стверджує, що вела розмови про організацію терактів, аби ввести в оману владу – і осміяти її.

23 березня Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід Савченко у вигляді тримання під вартою до 20 травня без можливості внести заставу.

Захисники Савченко подали апеляцію на це рішення. Але апеляційний суд залишив Савченко під вартою.

Слідство призначило 13 експертиз зброї, боєприпасів, вибухових речовин, відео- та аудіоматеріалів, виступів і публічних закликів, зокрема й комісійну судово-психологічну експертизу щодо Савченко.

Надія Савченко пройшла тестування на поліграфі.

Їй загрожує покарання аж до довічного ув’язнення.

13 липня Шевченківський райсуд продовжив запобіжний захід Савченко у вигляді тримання під вартою до 10 вересня.