Загрузка...
Загрузка...

Це собі може дозволити кожен українець: Як платити за світло 16 грн в місяць


Креатив жителя Троєщини, який розмістив на балконі сонячні панелі, днями бурхливо обговорювали в соцмережах.

Передает:korupciya
Журналісти розшукали Костянтина Сушінова, який появу альтернативного джерела енергії в своїй двокімнатній квартирі, де проживає з дружиною і двома дітьми, пояснив так: «Дістали тарифи».

Вже сьогодні економія сімейного бюджету киянина склала близько 400 грн на місяць.

Від сонця працює техніка і можна гріти воду.

Раніше 45-річний Костянтин ніколи не був пов’язаний з електроенергією, на життя заробляє створенням сайтів. «Я вникав в тему сонячних панелей сам, черпаючи інформацію з інтернету. Першу 150-ватну панель купив в 2012 році, потім – ще три, до них – акумулятори, інвертори, контроллери, – перераховує наш співрозмовник. – Зараз у мене на балконі стоять чотири панелі і п’ята лежить в очікуванні своєї установки. Для цього мені доведеться знімати кондиціонери. Але в них відпаде необхідність, коли я підключу до батарей кімнатні вентилятори ».

Сьогодні в двокімнатній квартирі айтішника за рахунок сонячних батарей цілодобово працюють два плазмових 42-дюймових телевізори, два ноутбуки, комп’ютер, світло в коридорі і система відеоспостереження на поверсі. «Коли холодильник охолоджується до необхідної температури, він також перемикається на сонячну енергію. До речі, автомобільний акумулятор я теж заряджаю в будинку від того ж джерела електрики», – каже нам Сушин.

У планах киянина – перевести на «сонце» бойлер, але для цього слід поміняти все панелі на батареї однакової потужності. «Оптимально, щоб всі були по 100 ват. Коли я ще не сильно розбирався в цьому питанні, припустився помилки – встановив панелі різної потужності, через що сильніші коротять слабші і відчуваються перепади напруги», – говорить він.

Сушин розповідає, що міг би і воду нагрівати за рахунок сонячної енергії, досить лише переставити батареї в одну лінію, подекуди просвердлити отвори, підключити електротен і моторчик. Однак для цього необхідно відключити вертикальну систему центрального опалення, що згідно із законом робити заборонено.

Підозрювали, що відмотав лічильники

За словами Сушина, балкон його квартири висвітлюється сонцем з ранку і до 14:00. Заряджені за цей час панелі можуть видавати електрику протягом двох діб. «Взимку, звичайно, ситуація гірша. За рахунок низької хмарності вироблення електрики зовсім невелика », – пояснює він. Проте навіть взимку киянин відчутно економить. «Мій рекорд місячної оплати за світло взимку склав всього 16 грн. А влітку в середньому я витрачаю близько 500 кіловат електрики на місяць, 150-200 з яких отримую від сонячних батарей », – говорить він.

Костянтин розповідає, що з приводу невеликого споживання електроенергії до нього вже приходили співробітники «Київенерго» і навіть перевіряли лічильники, підозрюючи, що він відмотав показники. «Потім навідувалися працівники ЖЕКу, з цікавістю розглядали сонячні панелі, цікавилися вартістю», – сміється він.

Сусіди – за, але ціна кусається.

До речі, ціна на обладнання недешева. Наприклад, 100-ватна сонячна панель коштує 2500 грн, акумулятор до неї – 7500 грн, інвертор Костянтин замовляв в Китаї за $ 30. Загалом, п’ять панелей з комплектом обійшлися Сушину більш ніж в 50 тис. грн. «За скільки часу такі вкладення відіб’ються? Складно сказати. Термін служби цього обладнання – 15-20 років. Так я і не ставив за мету відбити витрати, моя мета – економити прямо зараз і не дати на мені заробляти», – пояснює він. Сусіди по будинку на вул. Закревського, де живе Костянтин, підтримують ініціативу Сушина, але ставити собі сонячні батареї не поспішають.

«Всі говорять: молодець, правильно, теж хочемо собі таке поставити. Але, коли дізнаються ціну на панелі і комплектуючі, відкладають це питання на потім », – говорить він. Тим часом Костянтин вже встановив сонячні батареї на балконі своєї куми – в будинку на вул. Сабурова. «Тепер на Троєщині є як мінімум дві квартири на сонячних батареях», – радіє він.