Загрузка...
Загрузка...

УКРАЇНЦІ МАСОВО ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ВІД ДРУГИХ СІМ-КАРТ


Люди більше не хочуть платити відразу двом операторам.


Кількість абонентів мобільного зв’язку в 2016 році в Україні помітно знизилася. При цьому українці не стали менше користуватися мобільним зв’язком, пише “Ліга.net”.

Як повідомляється в звіті Turkcell, материнської компанії мобільного оператора lifecell, за результатами другого кварталу база клієнтів компанії, які проявляють активність протягом трьох місяців, зменшилася майже на мільйон – до 9,7 млн. “Це було викликано головним чином зниженням використання абонентами декількох сім -карт”, – пояснюється в звіті холдингу.

Конкуренти lifecell своїх звітів за другий квартал поки не опублікували. Але, як розповідає директор з маркетингу МТС Україна (Vodafone) Олег Решетін, даний тренд на ринку став помітний ще з кінця минулого року.

“Київстар” теж зафіксував на початку року помітне зменшення клієнтської бази. За підсумками першого кварталу 2016 року його зменшилася на 800 000 – до 25,3 млн. Тільки у Vodafone в першому кварталі було зареєстровано незначне збільшення абонентської бази – на 400 000, до 20,7 млн сім-карт. Частково це було пов’язано з тим, що на початку року досить велику кількість сім-карт Vodafone скупили спекулянти, щоб перепродати в Європу.

Кількість сім-карт на ринку продовжує танути незважаючи на навалу дуалсім- смартфонів. Так, за даними GfK Ukraine, у другому кварталі було продано 1,1 мобільних пристроїв. Це на 43% більше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому дуалсіми склали 93% продажів за квітень-червень.

Учасники ринку називають закономірною відмову абонентів від другої сімки. “Ціни трохи, але ростуть. Люди не хочуть платити двом операторам, коли все, що потрібно, можна отримати у одного”, – говорить Олег Решетін. Дійсно, витрати на утримання сімок ростуть: у того ж lifecell середній абонентський чек в другому кварталі виріс майже на 11%, до 38,2 грн, у Київстару (в першому кварталі) – на 16%, до 41,7.

Екс-директор з маркетингу оператора бездротового зв’язку Giraffe Тарас Кучерявий передбачає, що виникли якісь причини, чому абоненти відмовляються від другої сім-карти. “Наприклад, мій особистий кейс – не вистачає пам’яті телефону. Тому слот під другу сім-карту зайнятий картою пам’яті”, – ділиться він.

Зниження кількості мобільних абонентів в Україні фіксує і Держстат. За підсумками першого кварталу відомство нарахувало 57,1 млн сім-карт. При цьому за підсумками 2015 року їх були 60,7 млн.

До подальшого зменшення кількості сім-карт на ринку може привести і політика регулятора. Як відомо, в минулому році Національна комісія з питань регулювання зв’язку знизила ставку доступу на мережі мобільних і фіксованих операторів з 36 коп до 23 коп за хвилину. В кінці цього року регулятор розглядає можливість чергового зниження. Кінцева мета реформи – зменшити ставку практично до нуля. Це дозволить не замикати трафік усередині мереж великих операторів, вважають в НКРЗІ. Абоненти зможуть дзвонити на будь-які мережі, не відчуваючи додаткового фінансового навантаження. І друга сім-карта їм просто не знадобиться.

Ще одна причина, по якій кількість сім-карт буде знижуватися, – це перехід мобільних абонентів на інтернет-послуги. Додатки для дзвінків і повідомлень не мають мережевих кордонів. Люди можуть спілкуватися без обмежень, лишень підключившись до мобільного інтернету. Друга сім-карта для різних месенджерів їм точно не знадобиться.
Джерело Новин