Загрузка...
Загрузка...

Эйфелева башня, строилась с 1887 по 1889(ФОТО)


Ейфелева вежа (La Tour Eiffel) є найбільш пізнаваною і відвідуваною пам'яткою в світі. На неї щороку піднімається понад 5 мільйонів туристів, що в сумі за всю історію її існування становить близько 240 мільйонів людей. І це не рахуючи величезної кількості тих, хто вважає за краще забиратися на вежу, а задовольнятися її спогляданням з боку.

Ейфелева вежа: місце розташування, розміри, колір і освітлення
Ейфелева вежа знаходиться в західній частині столиці Франції Парижі, на лівому березі річки Сени. З неї бере початок Марсове поле - відкрита простора територія, яка використовувалася в минулому як плац для військових походів і парадів, а нині представляє собою громадський парк. Інші орієнтири - це набережна Бранлі, яка розтягнулася вздовж Сени на два округи і станції паризького метрополітену - Bir-Hakeim, Trocadero і Ecole-Militaire.
Що стосується розмірів Ейфелевої вежі, то за даними 2010 року її висота дорівнює 324 метрам. При цьому понад 40 років з моменту її заснування Ейфелева вежа була найвищою архітектурною спорудою на землі. Вона майже у два рази перевищувала розміри найвищих споруд тих років - єгипетської піраміди Хеопса (146 м) і двох німецьких храмів - Кельнського (156 м) і Ульмського (161 м).
Навіть важко уявити, скільки фарби може піти на фарбування такий великий конструкції, тим не менш, Ейфелева вежа змінювала свій колір неодноразово і поставала перед очима парижан і численних туристів у жовтих, то в червоно-коричневих тонах. Це продовжувалося до тих пір, поки не був виведений і запатентований «коричневий-эйфелевый» колір, в який вежу благополучно фарбують один раз у сім років протягом останніх декількох десятиліть.

У нічний час Ейфелева вежа постає перед городянами і туристами в зовсім іншому вигляді. Починаючи з 1900 року, на неї діє нічна ілюмінація, яка також як і колір самої конструкції періодично зазнавала змін. Остання ілюмінація була оновлена в 2003 році, коли протягом кількох місяців 30 верхолазів обвивали вежу 40 кілометрів проводів і під'єднували до них 20 тисяч лампочок. Подібне нічний «вбрання» вежі обійшлося французькому уряду в 4,6 млн. євро, проте, за словами очевидців це варто того.
Ейфелева вежа
Історія Ейфелевої вежі
Історія Ейфелевої вежі сягає корінням у 19-е століття, коли французька влада на згадку про сторічні роковини Великої Французької революції вирішили провести всесвітню виставку. В ході проведеного конкурсу архітектурних та інженерних проектів в лідери зі 107 претендентів вийшов проект 300-метрової вежі, який був запропонований успішним французьким інженером і фахівцем з проектування сталевих конструкцій - Олександром Густавом Ейфелем. Цікавим є той факт, що насправді ідея побудови подібної вежі належала зовсім не Ейфелю, а двом його помічникам. Проте очевидно, що без застосування особливих методів будівництва, наукових розробок і навіть власних фінансових вкладень Густава Ейфеля настільки складного в технічному плані проекту, без його безпосередньої участі, не судилося втілитися в життя.
Будівництво Ейфелевої вежі зайняло трохи більше двох років, з січня 1887 року по березень 1889. Вважається, що такі короткі терміни стали можливі внаслідок наявності високоякісних і точних креслень, з зазначенням всіх необхідних розмірів і розрахунків.

Відкрилася для відвідувань навесні 1889 року Ейфелева вежа, яку в народі прозвали «залізною леді» мала приголомшливий успіх. Це дало можливість вже до кінця року відшкодувати більшу частину витрат на будівництво. Незважаючи на багатомільйонний нескінченний потік охочих побачити і побувати на вежі, були й такі, хто категорично не хотів миритися з наявністю подібної споруди в своєму місті. Ще з моменту початку будівництва, творча інтелігенція Парижа і більш того всій Франції виступала з різкими висловлюваннями на адресу Ейфеля і його проекту. Відомо також, що понад 300 письменників і художників направили офіційний протест на адресу Паризького муніципалітету, в якому відгукувалися про возводимой конструкції як про «марне і жахливий» будову, «домінуючому над Парижем, як гігантська фабрична димова труба». Їх невдоволення не було прийнято владою до розгляду, Ейфелева вежа була добудована в час, і спочатку згідно з укладеним договором демонтаж її повинен був бути здійснений лише через 20 років. Однак ні через 20, ні багато років опісля цього так і не сталося. Вежа виявилося корисна для технічного прогресу, зокрема для проведення експериментів в області бездротового телеграфу, радіо і телемовлення.

Для передачі регулярних телевізійних програм її стали використовувати вже починаючи з 1935 року, а двома десятиліттями опісля на Ейфелевій вежі була встановлена телевізійна вежа, що збільшило висоту конструкції ще на 20 метрів - до 320, 75 метрів.

Сьогодні Ейфелева вежа є власністю міста Парижа, а її засновнику Густаву Ейфелю біля підніжжя вежі встановлений позолочений бюст з нехитрою написом, що інформує про його роки життя.

Ейфелева вежа
Привабливість Ейфелевої вежі для туристів
Ейфелева вежа - привабливий об'єкт для туристичних відвідувань. В один момент на ній, без шкоди для конструкції, можуть розміститися 10 400 осіб. Тут крім оглядового майданчика, розташованого на третій платформі, висота якої досягає 274 метри, є ресторани та кафе. Особливий інтерес становить, звичайно, знаменитий гастрономічний ресторан «Jules Verne» («Жюль Верн») у скляній галереї. Він розрахований на 120 місць, але столик в ньому рекомендують резервувати завчасно, надто вже велика кількість бажаючих пообідати, захоплюючись видами Парижа. Середня вартість обіду в ресторані «Jules Verne» складає близько 100 євро, а вечері без вина - трохи більше 200.

Вхід на Ейфелеву вежу платний, розмір суми залежить від віку екскурсанта і від того, на скільки рівнів споруди він хоче піднятися. До першого і другого рівня можна дістатися за власним розсудом на ліфті або подолавши пристойну кількість сходинок пішки, на третій рівень відвідувачів доставляє тільки ліфт.
Джерело Новин