Загрузка...
Загрузка...

З 1 жовтня в квартирах українців може зникнути газ


У Кабінеті Міністрів під головуванням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана відбулося засідання штабу з підготовки до опалювального періоду.

Під час засідання стало відомо, що НАК "Нафтогаз України" відмовляється підтвердити наявність ресурсів газу (підтвердження номінації) для постачальників газу, на яких Кабінетом Міністрів покладено спеціальні обов'язки з постачання газу населенню (ПСО-постачальники – ред.).

Голова Асоціації газового ринку Олександр Овдієнко, виступаючи в антикризовому медіа-центрі заявив, що споживання газу без номінації заборонено законодавством і пояснив такі дії НАК "Нафтогаз України" спробою шантажувати постачальників газу:

"Я називаю такі дії" бізнесом на штрафні санкції ". Тому що, котрі дають номінації для побутових споживачів," Нафтогаз "намагається змусити постачальників газу для населення підписати договори з постачання газу на кабальних умовах. Підписання тепловиками аналогічних договорів вже призвело до виникнення у них перед НАКом боргів у вигляді штрафних санкцій на суму 4,5 млрд. грн ".

За словами Олександра Овдієнко, згідно з Кодексом ГРМ, в разі, якщо до 1 жовтня НАК "Нафтогаз України" не підтвердить ресурс газу для ПСО-постачальників, побутові споживачі повинні або самі відключитися від газу, або їх відключать оператори газорозподільних мереж (облгази).

Інакше, згідно з Кодексом газорозподільних мереж (Розділ I, глава 1), весь обсяг газу, спожитий без надання номінації, буде вважатися несанкціонованим відбором газу. Вартість такого газу збільшується на 50% від роздрібної ціни, закладеної в Постанові КМУ N758 від 1 жовтня 2015 року – 6,879 тис. Грн за 1 тис куб м.
Джерело Новин