Загрузка...
Загрузка...

АФЕРА СТОЛІТТЯ. МАЙЖЕ 40 ТИСЯЧ УКРАЇНЦІВ СТАЛИ ЖЕРТВАМИ БУДІВЕЛЬНИХ МАХІНАЦІЙ



У Києві 40 новобудов залишаться взимку без опалення.
передает:http://tsn.ua/

Майже 40 тисяч українців стали жертвами будівельної афери століття. У Києві 40 новобудов цієї зими не дочекаються подачі тепла. А в багатьох будинках немає також ні світла, ні води, ні газу, не працюють ліфти. 

Перша пастка афериста-забудовника – ціни на квадратні метри були ледь не вдвічі нижчими від ринкових у столиці. Також пропонували розстрочку. Запевняли, що з дозвільними документами все гаразд. В офіційних базах значилося, що земля під забудову виділена законно. Тепер же з'ясувалося, що будинки збудовані незаконно, відсутні дозвільні документи. І це – наступна пастка. Виявляється, можна хабарами купити дрібних чиновників і вони роками не помічатимуть нелегальної забудови. 

У тих будинках, які підключені хоча б до якихось комунальних послуг, тарифи – захмарні. А все тому, що будинки-привиди підключили, скажімо, до світла не напряму, а тимчасово від будівництва поруч.

 Власники і мешканці таких будинків стали заручниками афери, яку прокрутила лише одна людина – Анатолій Войцеховський. Над ним уже три місяці триває слідство. Бо він – власник десятків фірм, що незаконно захоплювали ділянки землі і зводили висотки. Вони продавали квартири вдвічі дешевше за ринкову ціну, а обіцяли золоті гори. От приміром, один будинок як показовий муляж будували законно. Нових інвесторів водили на екскурсію до щасливих новосельців.

Люди довірливо віддавали гроші, не знаючи, що їхня квартира може зависнути в повітрі. За такою схемою в столиці впродовж останніх 10 років виросло 40 будинків. Постраждало близько 15 тисяч сімей – це близько 40 тисяч людей. 

Чому цього вперто не помічав жоден столичний чиновник від 2004 року? І як зараз перезимувати цим людям? Порада від чиновників єдина – шукати собі на зиму нове житло, де є тепло. А добудувати житло, мовляв, має забудовник, якому люди й віддали свої гроші.

 Тим часом в одному з таких будинків-привидів вирішили створити свій кооператив та самим добудувати житло, подовжити прострочену оренду землі, закупити труби, дроти, заплатити "Київенерго" та "Київводоканалу" за проведення комунікацій і ще пооббивати пороги в чиновницьких кабінетах, зокрема, Державної архітектурно-будівельної інспекції. До речі, саме ця установа і є той контрольний орган, що перевіряє забудовника на кожному етапі. Де були їхні очі? Жодного особистого пояснення – лише письмова відповідь на восьми сторінках. Кажуть: про незаконність знали, але охоронці будівництва на численні перевірки нікого не пускали.

 В інспекції немає повноважень для фізичного примусу, а надто для знесення об'єктів. Зносити будинки, за законом, може лише забудовник. Щоправда мало віриться, що він це зробить. Тим паче, власним коштом. 

Але люди, що придбали тут квартири, скоріше ляжуть під трактор, аніж допустять знесення. Вони готові ще вкладати тисячі, аби зберегти те, що вже є. 

Тим часом з'явилася ще одна проблема таких будинків – рейдерська атака на об'єктах Войцеховського. Тепер на нелегальні забудови раптом почали претендувати купа невідомих фірм.