Загрузка...
Загрузка...

Польща ввела нові правила для заробітчан


Сьогодні, 1 жовтня, у Польщі вступили нові правила працевлаштування для іноземних громадян. Дані нововведення будуть діяти для громадян шести країн, серед яких є і українці.

Новину повідомляє «Преса України».

Міністерство соціальної політики Польщі ініціювало скасування запрошень на роботу. Відтепер іноземці працюватимуть в країні за дозволами.

Зокрема, впровадять новий єдиний реєстр, який має бути узгоджений із прикордонниками, поліцією, консульством та урядом. До нього роботодавець зможе вносити громадян із шести країн – України, Росії, Вірменії, Білорусі, Молдови та Грузії. Перебування у реєстрі іноземців буде підставою для отримання візи.

Як розповів юрист, активіст акції «Не плачу за працю» Микола Шишкін, дозволи будуть видаватися терміном до восьми місяців, коштуватиме це абсолютно безплатно.

«Буде дозвіл на сезонну роботу строком до восьми місяців. За ним можна буде працювати лише в трьох сферах: садівництві, сільському господарстві та туризмі. Інший отримуватимуть для короткотермінового працевлаштування — на шість місяців. До слова, ініціювати видачу такого дозволу зможе лише те підприємство, яке існує більше як рік. А працювати за ним зможуть і фізичні, і юридичні особи. Працівник отримуватиме дозвіл безплатно. А ось для роботодавця він коштуватиме 30 злотих», – розповів правник.

Зазначимо, що запрошення будуть видаватися до 31 грудня включно, а у червні 2017 року втратять свою силу.

Нагадаємо, у Польщі створили українську профспілку, метою якої є ознайомлення заробітчан з України з їх правами і обов’язками, а також захист від недобросовісних роботодавців. Профспілка створена в рамках Загальнопольського порозуміння профспілок (OPZZ).
Джерело Новин