Загрузка...
Загрузка...

БЮДЖЕТ БІДНИХ І БАГАТИХ. НАРДЕПИ СУТТЄВО ПІДВИЩИЛИ СОБІ ЗАРПЛАТИ Й ДАЛИ МІЗЕР УЧИТЕЛЯМ ТА ЛІКАРЯМ



Гройсман пообіцяв заблокувати підвищення зарплат нардепам.
передает:http://tsn.ua/

 Цього тижня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про державний бюджет України на 2017 рік". Шукали гроші і на війну, і на зарплати. Кому і скільки нашкребли?

36 тисяч гривень – саме стільки з листопада становитиме зарплата народного депутата. А з 1 січня вона має зрости до 40 тисяч гривень. 

Піднявши платню собі рівно вдвічі та прив'язавши її до зростаючої мінімальної зарплати, депутати вирішили підняти видатки й іншим бюджетникам. Утім не так, як собі.

 У проекті бюджету на 2017 рік передбачено підняття виплат учителям і лікарям на 20-30%. Хірург вищої категорії, наприклад, із 1 січня наступного року буде отримувати вже не 5333 грн, а на 700 грн більше – 6031 грн. Учитель вищої категорії отримає аж на 900 грн більше – 5708 грн замість нинішніх 4813 грн. 

 У бюджеті на майбутній рік узагалі багато цікавого. У загальній сумі витрат – 775 із лишком мільярдів гривень – витрати на силові відомства сягнуть майже 121 млрд грн. При цьому лише половину з цих грошей отримає армія. Решта – фінансування поліції, прокуратури та Служби безпеки. 

Іще цікавіше: видатки на утримання суддів у новому бюджеті зростуть аж на 3 млрд грн. Пояснення цьому – треба платити суддям конкурентні зарплати. 120 тис. грн, як хоче влада, повинен отримувати суддя оновленого Верховного суду.

 Щоби забезпечити нові видатки, Кабмін запланував отримати аж 10 із половиною мільярдів гривень від спецконфіскації майна корупціонерів. Біда в тому, що сам закон, який так промотує "Народний фронт", досі не ухвалений. І як видно з того, що не голосують партнери по коаліції з "БПП", ухвалювати його будуть дуже важко.

 Іще одним джерелом наповнення бюджету стане чергове збільшення акцизів на тютюн і алкоголь. Цигарки наступного року подорожчають у середньому на 4 грн. Горілка – на 10-15 грн. 

Остання новина – для тих, хто отримує субсидії. У бюджеті на майбутній рік грошей на це закладено майже вдвічі менше, ніж потрібно – 50 млрд грн замість необхідних 80 млрд грн. Тому не виняток, що кількість тих, хто отримує субсидію, буде скорочуватись. Як і суми, що вони отримують.

 І сьогодні ж з приводу депутатських зарплат висловився прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Кабмін відхилить пропозицію нардепів про підвищення собі зарплати майже вдвічі. Бо це питання – не на часі.