Загрузка...
Загрузка...

Як платити за опалення менше



Рахунки в платіжках можна скоротити на 50-70%, впевнений експерт в сфері енергоефективності.
передает:http://market.korupciya.com/

Українці отримали перші платіжки за комуналку з опаленням. Так, в опалювальний сезон доведеться платити на 70% більше, ніж ще кілька тижнів тому. При цьому сума в платіжці порівняно з минулим роком зросла майже вдвічі. Експерт у сфері енергоефективності Сергій Свистюк розповів, як визначити, чи потрібно проводити тепломодернізацію будинку і які роботи можна провести під час опалювального сезону.

Щоб витрачати на опалення будинку на 50-70% менше, доведеться провести комплексну термомодернізацію будівлі. Утеплювати будинок, переконаний менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, можна і під час опалювального сезону. "Утеплення зовнішніх і внутрішніх стін, підвалу і горища, заміну вікон та зовнішніх дверей в під'їздах на енергоефективні, теплоізоляцію інженерних комунікацій (труб і вентилів) можна проводити і під час опалювального сезону. Ці заходи робляться швидко без відключення будинку від тепла", – розповідає експерт.

Щоправда, подібні заходи дадуть результат лише в тому випадку, якщо встановити лічильник і тепловий пункт.

Важливо врахувати, що утеплювати зовнішню стіну будинку по системі "мокрою ізоляції" (монтаж до стіни теплоізоляційного матеріалу, який потрібно поштукатурити) можна при температурі не нижче п'яти градусів тепла. А утеплювати стіну з внутрішньої сторони експерт не радить. Якщо ж будинок – пам'ятник-архітектури і утеплювати його зовні не можна, перед роботами з утеплення внутрішньої сторони стіни доведеться розрахувати товщину утеплювача щодо "точки роси", щоб на стінах (на зовнішній і під утеплювачем) не накопичувалася волога, яка в майбутньому може призвести до утворення цвілі. Також в цих випадках необхідно продумати питання вентиляції приміщень, які утеплені зсередини – "зайву" вологу видаляти за допомогою примусово організованої витяжної вентиляції і організованого припливу, пояснює Сергій Свистюк.

Як зрозуміти, що витрачаєш тепла більше, ніж необхідно:

– Якщо Ви відкриваєте вікна взимку – значить, у Вас є його надлишок.
– Якщо у Вас взимку холодно, а влітку спекотно – значить, Ваш будинок має.
наднормативні втрати через стіни, вікна, перекриття тощо або у Вашому будинку "недотоп".
– Якщо у Вас і тепло, і вікна закриті, а платежі високі, то порівняйте питомі показники використаного тепла з нормативом і дізнаєтеся, чи зможете щось зробити, щоб платити менше і при цьому мати комфорт.

Сергій Свистюк впевнений: щоб якісно визначити потенціал економії в будинку, варто звернутися за консультацією до професійного енергоаудитора, замовити енергоаудит або експрес-енергоаудит. "Для киян найпростіший спосіб визначити приблизний потенціал економії енергоресурсів в своєму багатоквартирному будинку – зайти на карту теплолічильників на сайті "Київэнерго", знайти свій будинок і натиснути на нього – в випадаючому меню буде видно, скільки відсотків тепла будинок може заощадити, якщо проведе енергоефективні заходи", – розповідає менеджер ДТЕК ЕСКО.