Загрузка...
Загрузка...

Гривня в прольоті: причини падіння і прогнози



В Україні дешевшає гривня. За два тижні вона впала по відношенню до долара майже на 50 копійок: середній курс продажу готівкового долара виріс до 26,43 грн (1 листопада було 25,98 грн), покупки до 25,99 грн (було 25,74 грн). Ряд аналітиків фінринку прогнозують, що долар буде міцнішати ще місяць, дійшовши до 27,5-28 грн, потім може подешевшати до 27 грн і нижче.
передает:http://market.korupciya.com/

ЩО МАЄМО?

Офіційний курс НБУ на 14 листопада встановлений 25,63 грн / $, але як показав моніторинг "Сегодня", купити її за такою ціною в обмінних пунктах нереально, мінімум просять 26,8 грн / $, максимум – 26,95. В одні руки тепер продають валюти на 12 тис. Грн ($ 445), але бажаючих майже немає. Частина обмінників працює на скупку, встановивши різницю між курсом покупки і продажу в 1-5 коп. (26,5-26,55 грн / $). Там купити долари неможливо, навіть якщо на ваших очах хто їх здасть, касири відповідають, що "чекають клієнта, який замовив велику суму". Але конвертувати подорожчала ВКВ в гривні люди не поспішають.

ЧОМУ?

За словами провідного експерта інформаналітцентра FOREX CLUB в Україні Андрія Шевчишина, зміна курсу в 1-2% (50-52 коп.) Вже не викликає в українців спекулятивного попиту на валюту.

"Тому утримання його в межах 25,5-26,5 грн / $, що відображають ринкові коливання попиту і пропозиції валюти, не стимулюватиме підвищення попиту на готівковому ринку. Але після подолання позначки 26,5 грн можливе зростання девальваційних побоювань у суспільстві", – сказав нам Шевчишин.

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що головна причина зростання курсу – нове посилення Нацбанком вимог до покупців валюти, що скоротило її оборот на міжбанку більш ніж удвічі, або до $ 200 млн в день. "Нацбанк збирається поповнювати свої резерви, тому і прийнято таке рішення, – роз'яснив Охріменко. – В результаті бізнес, якому валюта потрібна для закупівель імпортних товарів до новорічних продажів, пішов на тіньовий ринок, що викликало підйом курсу".

ПРОГНОЗ.

З приводу того як довго буде слабшати гривня, думки аналітиків розходяться. "Якщо НБУ не змінить курсову політику, то долар буде дорожчати ще місяць, дійшовши до 27,5-28 грн і лише після 15 грудня можливий відкат нижче 27 грн / $. Причина – ослабне попит на валюту у імпортерів (законтрактований товар не встигне вступити до передноворічного зростання споживання, а з січня почнеться традиційний купівельний спад на 2-3 тижні. – Авт.), але чекати повернення до нинішнім курсом вже не варто ", – прогнозує Охріменко.

А Шевчишин говорить, що по першому враженню, курс розгойдує чорний ринок, щоб заробити на ажіотажному попиті. "Але це сумнівно, так як з початком отопсезона витрати на" комуналку "різко знизили можливості людей купувати про запас ВКВ. А отриманий у вересні транш МВФ і розміщення єврооблігації під гарантії США дали НБУ ресурси для вирівнювання небажаних коливань. Важливо, щоб він вчасно скористався цією можливістю, тоді курс залишиться в межах 26,5 грн / $ ". Експерти кажуть, що від ослаблення гривні подорожчає насамперед критичний імпорт – це паливо і ліки.

МВФ ВИВЧАЄ НАШІ РЕФОРМИ І БЮДЖЕТ

У нинішньому році Україні не варто чекати нових надходжень від МВФ, заявила днями голова НБУ Валерія Гонтарєва. Але в 2017 р Нацбанк розраховує отримати чотири транші від Фонду на загальну суму $ 5,4 млрд, повідомив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб. Також, за його словами, недоотриманий транш в $ 1,3 млрд нам можуть перерахувати в перші місяці 2017 г. Як відомо, в Києві з 3 листопада працює місія МВФ, яка вивчає, як у нас йдуть реформи.

За інформацією Кабміну, прем'єр Володимир Гройсман та голова місії Рон ван Руден в минулу п'ятницю обговорили подальшу співпрацю, в тому числі хід бюджетного процесу і підвищення з 2017 р мінзарплати в Україні з нинішніх 1450 грн до 3200 грн.

Охріменко каже, що Кабміну, схоже, вдалося переконати представників МВФ в коректності розрахунків про збільшення доходів держбюджету, які дозволять підняти мінімалку більш ніж удвічі за рахунок виведення зарплати з тіні, і на співпрацю з Фондом це не позначиться. А ось Шевчишин побоюється, що транші від МВФ ми будемо отримувати з великими "боями", так як для нової адміністрації США проблеми України менш важливі, ніж для тієї що була.