Загрузка...
Загрузка...

Півмільйона за хлібну область. Як торгують посадами в українській поліції



Торгівля посадами, яка процвітала в МВС з 90-х років, нині вийшла на новий рівень. Якщо раніше купувалися і продавалися, в основному, хлібні посади, то тепер перелік виставлених на продаж вакансій значно зріс. Причина цього – тотальні реорганізації і перманентна люстрація-переатестація особового складу. Старт початку "високого сезону" дало затвердження нового штатного розкладу Нацполиции, яке спустили на місця з Києва в середині листопада 2016 року.
передает:http://korupciya.com/


дко, каже Дмитро. "Ліві доходи глави райвідділу обласного центру становлять близько 20 тисяч доларів на місяць, – розповідає поліцейський. – Багато джерел. Наприклад, можна відпустити до відкриття кримінального провадження квартирних злодіїв, затриманих на гарячому – під час крадіжки. Це коштує від трьох до п'яти тисяч доларів. Затримання злодіїв і грабіжників відбуваються майже кожен день. На "кичу" (у в'язницю – Прим.Ред.) йдуть тільки самі жебраки, тим, кому нема чим заплатити за свободу. А організовані бригади "барсеточників" та квартирних злодіїв мають свої "общаки" – каси, для підкупу поліцейських. Також можна "кошмарити" наркопритони – затримати всіх наркоманів і збувальників на "точці". З "закошмаренной" точки – притону можна зняти до п'яти тисяч доларів. Під час рейду таких точок можна замести від п'яти до десяти по району. Великою удачею вважається, якщо вдалося "відкинути" у наркодилерів кілограм – другий наркоти. В цьому випадку можна отримати за товар до половини вартості.

Щомісячну данину поліцейської "даху" віддають підпільні ігрові зали, в середньому по тисячі баксів з закладу. Платять і наркодилери – на точках-притонах і в нічних клубах. У середньому невеликий притон, де "ширяються" наркомани платить від 300 до 500 доларів в місяць. Стільки ж платять повії і "масажні" салони, під виглядом яких працюють підпільні борделі. Загалом, чорні доходи начальства "на землі" досягають суми до двадцяти – тридцяти тисяч доларів щомісяця. Іноді буває і більше, в залежності від того, скільки можна витрусити з затриманого наркодилера або злодія". 

"Частина щомісячних доходів – близько сорока відсотків, начальники райвідділів теж повинні здавати обласному начальству. Якщо не здаси, через пару місяців распрощаешься з посадою – гріхів і порушень у кожному райвідділі хоч відбавляй. Приберуть в два рахунки за "неповного службового відповідності" – розповідає колишній начальник райвідділу Володимир К.

За посаду в області – до півмільйона доларів

"Посада голови міського управління поліції – коштує від п'ятдесяти до ста тисяч доларів. Обласного управління поліції – від ста до трьохсот тисяч доларів, в залежності від величини і "хлебности" регіону. На посаду можуть призначити і "кредит" – гроші доведеться посилено віддавати протягом першого року на посаді. Найбільш "хлібними" вважаються регіони, в яких є зовнішні кордони і митниці. Після початку АТО особливо прибутковими стали посади в керівництві поліції Донецької та Луганської областей – контрабанда там стала справжньою золотою куркою. Є й інші хороші регіони. Наприклад, бурштинові краю (Рівненська, Житомирська, Волинська області – Прим.Ред.). Там вартість посад керівників обласного рівня може доходити до півмільйона доларів! Є й винятки, наприклад посаду начальника обласної поліції Київської області вважається "геморройной" і не дуже прибутковою – занадто багато начальства і надто високий рівень злочинності," – пояснює тонкощі поліцейського "годування" співробітник МВС Юрій Ш. 


Правда, за його словами, бувають і винятки, коли людина отримує високий пост не за гроші. "Справа в тому, що в багатьох регіонах катастрофічно злетіли показники злочинності, тому на посади глав цих областей були без "відпрацювання" і "плану внесків" призначені начальниками ті деякі з "старої гвардії", які можуть хоч якось зупинити зростання криміналу. Головне завдання у них – дати показники роботи. Але це, на жаль, швидше виняток із загального правила. І те, викликане надзвичайними обставинами. В цілому система МВС залишається націленої на заробіток грошей," – говорить Юрій Ш.