Загрузка...
Загрузка...

Напрямок "війна": чим закінчиться протистояння на Близькому сході для світу




Президент США Дональд Трамп здивував світ, наважившись завдати ракетних обстрілів по Сирії. Вперше від часів війни в Іраку американці застосували силу проти урядових військ.
передает:http://24tv.ua/

Трамп навіть забув про росіян, які встигли закріпитися в Сирії, зміцнивши позицію сирійського президента. Ще нещодавно представниця Білого дому в ООН Ніккі Гейлі заявляла про поміркованість американців у розв’язанні громадянської війни в Сирії, шляхом так званого Женевського процесу. Який, як ті ж Мінські угоди, не наблизив довгоочікуваний мир ні на йоту.

Попередня адміністрація Барака Обами відверто не наважувалась на військову кампанію проти Асада та залишалась глухою до закликів надати Україні летальну зброю.

Віддавши наказ атакувати сирійську авіабазу, Дональд Трамп умить нагадав, що США повертаються в "активну" міжнародну політику як світовий лідер. Відтепер, як за бушівських часів, вони готові застосовувати ракети "томагавк" поряд з аргументами.

Поки світова спільнота перетравлює політичні наслідки ракетних обстрілів, а преса шукає чергову теорію змови Путіна з Трампом, сам американський президент пішов ще далі й продовжив тиснути на сторопілих росіян. Він заявив, що Росія має відмовитися від підтримки режиму Асада. Якщо у Кремлі цього не зроблять, то Росії погрожують посиленням санкцій. А вони натомість можуть пришвидшити економічне падіння в країні (ВВП Росії у 2016 році впав на 1%, на 2017 рік аналогічний прогноз).

Вже відомо, що держсекретар США Рекс Тіллерсон поставив свій ультиматум російським колегам у Москві.

Підрив позицій Путіна

Путін підтримав злочинний режим Асада
Чи відмовиться Путін від підтримки Асада?

Усі 59 американських ракет, які потрапили у свої цілі на авіабазі Шайрат, також влучили у репутацію Володимира Путіна. Російський президент, анексувавши Крим, демонстрував світу, що готовий іти на будь-які кроки і може по-своєму трактувати міжнародне право. Далі була військова інтервенція на Донбас і в Сирію.

З цього часу Путін завжди діяв першим номером, а Захід лише реагував на виклики створені Кремлем. Натомість американський обстріл сирійської авіабази вже вимагає реакції від самого Путіна.

До того ж, технічна неспроможність російських систем протиракетної оборони "С-300" та "С-400" перехопити "томагавки" повертає росіян з неба на землю. Яскраво демонструючи класову перевагу США в озброєнні.

Чому Дональд Трамп кинувся у відверту антиросійську політику і хто його до цього підштовхнув, наразі виразно сказати ніхто не може. Напевно, як і сам американський лідер, що звик діяти імпульсивно. Якщо Трамп не блефує і за тиждень не потепліє до Кремля, то на світ чекає захоплююче і водночас небезпечне протистояння двох ядерних держав.

Чим відповість Росія?

Путін поки не відповів на дії Трампа

Бліцкриг Трампа, очевидно, деморалізував російський міжнародний корпус. "Акт агресії проти Сирії", про який говорять кремлівські пропагандисти, лунає вкрай непереконливо після численних "актів агресії" самої Росії проти України.

У російських ЗМІ чуються смиренні нотки. Дивно, але там відсутні жодні погрози чи натяки показати американцям "кузькіну мать". Очевидно система прийняття рішень в Росії зависла, там не знайшли адекватної відповіді на американське зухвальство.

Натомість можна говорити про посилення конфронтації. Якщо інформаційна тональність у відношенні до США не перетворилася у ворожу, то у заяві МЗС Росії погрози таки з'явилися.

Росія вирішила призупинити дію Меморандуму про запобігання інцидентів при польотах в ході операцій у Сирії, укладеного з США в 2015 році.

Цей документ містить інструкції для пілотів обох ВПС, аби вони могли уникнути різноманітних інцидентів у небі. Тобто, у Москві наразі обмежилися опосередкованими погрозами у бік Вашингтона. Бо зрозуміло, що збивати американські літаки ніхто не збирається, але показати образу треба.

Однак цього замало. Путіну для підтримки статусу головного союзника Асада, а також, якщо він хоче і далі серйозно оскаржувати американське панування у світі, слід провести власну переможну акцію і необов’язково в Сирії. І, наприклад, заручитися підтримкою Китаю. Але наразі невідомо, чи готові китайці грати за "слабшу" сторону.

Неочікувані наслідки

Чи є у світі загроза ядерної війни?
Проти кого воює Трамп?

Атака американських ВМС на сирійську авіабазу у провінції Хомс пожвавила вирішення сирійського питання. У США вже заявили, що обрали подолання режиму Асада, як пріоритет у міжнародній політиці. У той же час, Дональд Трамп обіцяв знищити "Ісламську державу", яка зараз контролює півкраїни.

Загострення американсько-російських відносин відкладає питання створення спільної міжнародної коаліції проти ісламістів у довгий ящик. З іншого боку, мало хто згадує, що усім гравцям у Сирії насправді вигідне існування ІД, адже у них можна купувати нафту за нижчими, ніж ринкові, цінами і продавати їм зброю.

Варто додати, що Трамп у спілкуванні з китайським лідером Сі Цзіньпіном теж був доволі нетактовним – випустивши "томагавки" по Сирії під час званої вечері з китайським колегою. І дав зрозуміти йому, що слід якомога швидше знешкодити режим у Північній Кореї. Наразі між США та Китаєм існує напруга у Тихоокеанському регіоні, адже китайці мають намір освоїти низку спірних територій в Південно-Китайському морі, що не подобається Трампу.

Отже, після фригідної позиції попередньої адмінстрації США, Дональд Трамп майже одночасно актуалізував всі найскладніші питання в американській міжнародній політиці, спробувавши вирішити в один і той же проміжок часу.

Бізнесмени такого рівня вправні у багатозадачності, але тут ставки неодмінно вищі. Відновлення американської гегемонії у світі сьогодні дуже вигідне для України. Та чи не погубить Трампа та його команду завелика амбітність? Питання залишаємо відкритим.