Загрузка...
Загрузка...

Якщо ти всіх звинувачуєш у корупції, то подай приклад, – експерт про Ляшка




Якщо Олегу Ляшку немає чого боятися, то він повинен публічно заявити антикорупційним органам: будь ласка, перевіряйте мої статки. Якщо ти всіх звинувачуєш у корупції, як це робить лідер радикалів, то подай приклад. Якщо ми почуємо улюблену пісню політиків про "політичні переслідування", то виникне сумнівів в законності його статків.
передает:http://24tv.ua/

Таку думку сайту "24" висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Водночас, як наголошує експерт, в Україні підвищена увага правоохоронців до чиновників і політиків завжди розглядалася з двох точок зору. По-перше, з точки зору політичного тиску і шантажу, а інколи і переслідувань. По-друге, з точки зору "таки треба почати наводити порядок". За його словами, років 5, 10, 15 тому увага правоохоронних органів до високопоставлених політиків розцінювалася саме як політичне переслідування.

Всі пам’ятають ув’язнення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Тоді українці добре розуміли, що це політичні переслідування. А є ще політичний шантаж і тиск, щоб правильно голосували в парламенті. Таке було раніше, і, на жаль, є і сьогодні,
– зауважує Бала.

Як говорить політолог, сьогодні ступінь довіри до правоохоронних органів, в першу чергу тих, які пов’язані з розслідуванням антикорупційних справ, зокрема САП, ще не опустилася до того рівня недовіри, який був і є стосовно ГПУ, МВС, СБУ. Крім того, є проблема недовіри судам.

"Якби 90% громадян довіряли судам, то ми б точно знали, що Ляшко, якщо звернеться до суду, може розраховувати на справедливе рішення. Щоб громадяни могли зрозуміти, правомірно чи ні порушили антикорупційні органи карну справу. Але до того часу, поки це не відбудеться, ми будемо постійно ходити по зачарованому колу", – зазначає Віталій Бала.

При цьому експерт наголошує, що Олег Ляшко достатньо публічно, з викликом, демонструє свої статки, робить різні дорогі покупки. А в його декларації вказано, що він ніколи бізнесом не займався. Тому було б дивно, якби антикорупційні органи не звернули на це увагу. Але недовіра до правоохоронців, яка сформувалася раніше, дозволяє "сильним світу свого" прикривати політикою свої не завжди однозначні вчинки.

За великим рахунком, такі перевірки повинна була провести Національна комісія із запобігання корупції, яка не виконала своїх безпосередніх обов’язків. Треба було перевірити 20 одіозних чиновників і політиків, які задекларували великі статки, а потім звернутися до НАБУ, щоб почати заслуговувати довіру населення,
– наголосив Віталій Бала.

Нагадаємо, 24 квітня директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до Національного антикорупційного бюро провадження за підозрою у незаконному збагаченні народного депутата Олега Ляшка. Олег Ляшко назвав це політичним переслідуванням.