Загрузка...
Загрузка...

Філарет: українська церква ніколи не повернеться до Московського патріархату


Голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що УПЦ КП не повернеться до Московського патріархату.

Передает:radiosvoboda
«Нас тепер знову хочуть закликати на переговори про повернення до Московського патріархату. Хочу заявити, насамперед Московському патріарху та російському єпископату: ніколи українська церква не повернеться до Московського патріархату. Чому не повернеться? Тому що в нас є своя держава», – сказав Філарет.

30 листопада РПЦ заявила про звернення з УПЦ КП, в якому Філарет нібито закликав «відновити молитовне спілкування» і скасувати рішення про церковні покарання й відлучення. За повідомленням, звернення заслухали на архієрейському соборі, який відбувається в Москві.

У РПЦ додали, що для проведення подальших переговорів архієрейський собор заснував комісію, яку очолив голова синодного відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Волоколамський Іларіон.

Прес-секретар УПЦ КП Євстратій (Зоря) у відповідь на це написав у Facebook, що Українська православна церква Київського патріархату готова до діалогу з РПЦ лише на тему визнання Москвою автокефалії Української церкви, і «ні про яке покаяння не може бути й мови».

Голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату РПЦ митрополит Волоколамський Іларіона заявив, що ЗМІ «неграмотно» передали суть листа. Він додав, що поняття «помилування» не входить до канонічного лексикону православної церкви й не використовувалося в листі.