Загрузка...
Загрузка...

З’явилася нова інформація, яка допоможе заощадити або не переплатити автомобілістам


Для автомобілістів, які збираються реєструвати автомобіль, з’явилася важлива новина, яка допоможе заощадити або, як мінімум, не переплатити.

Передает:korupciya
 Йдеться про збір до пенсійного фонду.

Справа в тому, що з 1 грудня 2017 року було встановлено новий прожитковий мінімум для працездатних осіб – 1700 грн. Раніше був 1684 грн. У зв’язку з цим змінилися ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації транспортного засобу.

«Для визначення розміру ставки збору в ПФ все транспортні засоби поділяються на 3 групи в залежності від їх вартості. Від групи, в яку потрапляє конкретний автомобіль, залежить ставка: 3%, 4% або 5% від вартості авто. Ставки збору в ПФ також залежать від «групи» автомобіля.

Відтепер, якщо вартість транспортного засобу: не перевищує або дорівнює 280 500 гривень – оплачується 3% (якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Раніше гранична сума становила 267 960 грн.

Якщо автомобіль стоїть від 280 500 до 493 000 гривень – 4% (якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Авто стоїть більш 493 000 гривень – 5% (якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Раніше 5% потрібно було платити, якщо машина дорожче 470 960 грн », – роз’яснює голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

Іншими словами, піднявся «стелю», який визначав, чи потрапляє автомобіль в «дешеву» категорію, або за нього доведеться заплатити вищий збір. «Якщо підніметься прожитковий мінімум, означає піднімається планка, при якій можна платити менший відсоток. Коли курс долара був 8 грн, це виглядало абсолютно логічним, що у кого дорожчі машини, вони платять більш високий відсоток в ПФ.

Але після того, як курс став 28, це виглядає нелогічним. Тим більше, що дешевих автомобілів після закриття виробництва «Ланоса» не залишилося. Було лицемірством говорити, що є автомобілі, з яких платиться 3%, тоді як навіть такої ціни на автомобілі не було. І вже реально є автомобілі, з яких платиться 3%. Так що при реєстрації авто варто врахувати зміни і заплатити на кілька тисяч гривень менше », – сказав autonews.ua Олег Назаренко.

«Збір до ПФ в 1998 році вводився тимчасово на 1 рік»

До слова, є ймовірність, що збір до пенсійного фонду при реєстрації автомобіля в Україні можуть скасувати.

«У 1998 році збір в ПФ вводився тимчасово терміном на 1 рік до погашення заборгованості по пенсіях. Пройшов не 1 рік, а 20 років, і щороку «дію Закону продовжено». Тоді як насправді ніяких заборгованостей по пенсіях в країні давно не існує.

Зараз йдуть консультації з народними депутатами. Або ж ми знімемо пенсійний фонд з електрокарів, або ж повністю з усіх автомобілів. Але з цим треба щось робити », – додав Олег Назаренко.