Загрузка...
Загрузка...

У Новій Каховці закрили 5 дитячих садків


Звернуся до висловлювання визнаного, авторитетного державного діяча, «залізного» канцлера Німеччини, О.В.Бісмарка: «Дайте мені 1000 вчителів і я збудую сильну Німеччину!» Так мислив Бісмарк, патріот своєї країни, так роблять на сьогодні в провідних державах світу, дбаючи про процвітання своїх країн , через процвітання в них освіти.
Передает:upn.in.ua
Що ж робиться з питання перебудови освіти в Україні і в м. Нова Каховка зокрема? 

Стараннями Л.Гриневич ми наближаємося до міжнародних стандартів в освіті. Але досягти кінцевої мети можна лише тоді, коли плани МОіН будуть підтримані на місцях. А на місцях вони не скрізь підтримуються. Основна причина застою в освіті – це некомпетентність, байдужість і навіть шкідництво осіб, які займають керівні посади в її органах, проплачування освіти за залишковим принципом. 

За прикладом далеко ходити не треба: проаналізую ті зміни, що сталися на освітянській ниві в містечку Нова Каховка. Всупереч вимогам закону про заборону перепрофілювання НВЗ, перш за все ДНЗ, в місті знищено два з них: це 2-х поверхова будівля ДНЗ в с.Корсунка і типовий ДНЗ по вул.Історичній, на місці якого «великий будівничий» міста О.Сєров збудував собі котедж. Втрачено і колишній ДНЗ з-ду «Електромаш» по вул. Першотравневій, який один з колишніх начальників СБУ в місті перетворив в «палаццо»! Інший, «Орлятко», стоїть «законсервований». Ще один ДНЗ, колишній базовий ЗОШ№2 і перший в місті україномовний, по вул. Історичній, відданий УПСЗН. 

Тобто наяву цинічне невиконання з-ну про збереження діючих ДНЗ! Хоча б так, адже нового нічого за 27 років в місті не збудовано! А яке положення з наповнюваністю діючих ДНЗ? Вони переповнені! Якщо в Фінляндії в групі до 20 дітей і аж два вихователі, то в наших ДНЗ дітей по 30, і один вихователь! Можна вести мову про якість навчання і виховання дітей? Однозначно ні! 

Все побудовано на «голому» ентузіазмі вихователів і батьків: вихователі, як можуть забезпечують НВП, а батьки (це вже ввійшло в обов’язок), зміцнюють МТБ ДНЗ! Коли одна з матерів, з огляду на переповненість групи, яку відвідує її дитина, в вічі висловила своє незадоволення таким недопустимим станом з наповнюваністю групи В.Коваленку, той їй відповів так: «Не подобається? Забирайте дитину і ведіть її туди, де вам подобається!» А от вести то і немає куди! 

А що, може з харчуванням краще? Однозначно ні! Замість м’яса діти отримують каші. Тендер про забезпечення ДНЗ харчами проводиться так, що овочі і м’ясо для них чомусь закуповується в однієї і тієї ж фірми за цінами, які перевищують ціни на ринку! 

А з ЗОШ можливо положення краще? Перепрофільована на 90% готов ЗОШ№11! Час – суддя і він докаже, наскільки було шкідницьким це рішення. 

Перетрубації з ЗОШ№4 викликають сумнів. Чи комфортно і зручно буде добиратися старшокласникам в цю ЗОШ з приміських сіл і селищ? А як з вчителями, адже в інших школах «випадуть» старші класи. Новації потрібні, але продумані, а не з метою лише економії коштів на освіті. Якщо вже в якійсь ЗОШ і краще, то в «любимій» неукраїнською владою ЗОШ№1! І дах перекритий не шифером, і МТБ своєчасно зміцнюється і оновлюється. Та хоч в одній ЗОШ є типовий спортмайданчик, обладнаний полем з штучним покриттям для такої любимої головою міськради міста гри, як футбол? Немає! Оновлюються комп’ютерні класи, закуповується сучасне технічне обладнання на зразок – мультимедійна дошка, нові меблі?

На останній апаратній нараді звернуся до доповіді першого заступника В.Коваленка Л.Чурсинова. План по доходній частині гаманця міста перевиконаний. Конкретно вказано цифри коштів на потреби міста, крім…освіти. Сказано було лише одне: «Планується закупівля нових меблів і комп’ютерів, але на яку суму і для яких ЗОШ – не вказано! А яке положення з підтримкою і розвитком освіти в таких віддалених і бідних, в порівнянні з Новою Каховкою районах, як Бериславський, Великолепетиський, Верхньо Рогачинський?