Загрузка...
Загрузка...

Дипломат розповів про чергову "диверсію" з боку Угорщини, жертвою котрої ледь не став Порошенко


Про це в інтерв'ю сайту Главком розповів глава місії України при НАТО Вадим Пристайко. глава місії України при НАТО Вадим Пристайко 
Передает:expres.ua
Коментуючи питання про протидію українській євроатлантичній інтеграції з боку Угорщини, Пристайко зазначив:

 "Досягнута критична межа. Вони реально намагалися не допустити президента України на Саміт НАТО. Ми цього не забудемо. Добре, що була можливість зустрітися з лідерами Альянсу разом з нашими грузинськими друзями.

Більше того, в цій зустрічі є значний символізм. Рівно 10 років тому в Бухаресті обом державам було обіцяне членство в НАТО. Що, фактично, повторилося на цьому саміті в Брюсселі. Безумовно, у кожної сторони своя правда. 

Але візьміть для прикладу хронологію останніх подій. 22 червня цього року відбулося засідання чотирьох міністрів (міністрів закордонних справ України і Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сійярто, а також міністра освіти і науки України Лілії Гриневич і міністра людських ресурсів Угорщини Міклоша Кашлера – «Главком»). 

Хоча ми до цієї зустрічі говорили з угорськими колегами, що міністри закордонних справ наших двох країн не мають ніякого стосунку до дискусій щодо закону про освіту. Разом з тим, ми бачимо, що міністр Сійятро фактично очолив боротьбу проти України у мовному питанні. 

Ми домовилися, що наступна зустріч закарпатської угорської громади з Міністерством освіти України відбудеться 11-12 липня, тобто в дні, коли відбувався саміт НАТО. Ми також очікуємо, що Верховна Рада найближчим часом розгляне пропозиції Уряду щодо перенесення термінів впровадження нового закону про освіту. Домовилися також про те, що восени депутати зможуть отримати проект закону про середню освіту, аби врегулювати питання обсягів вивчення мов. 

Наче всі учасники переговорів з цим погодилися, але всього за три дні після цієї зустрічі приходить лист від Угорщини до усіх членів НАТО, у якому було написано, що Україна приїхала на переговори з порожніми руками, а отже, блокування участі України в саміті НАТО продовжуватиметься. Вони роблять вигляд, що переговори ідуть, але тримають заготовлені заздалегідь листи про те, що ніякого прогресу немає. 

Як вплинути на такого сусіда? Наша позиція полягає в тому, щоби діти всіх національних меншин говорили українською. І від цієї позиції ми не відступимо. Так, можливо слід було врахувати те, що дітям з неслов’янських мовних груп потрібен специфічний педагогічний підхід. Це слід виправити, і наші фахівці над цим працюють. 

Чи можна було вести цю дискусію професійно, більш дипломатично, щоб не брати в заручники НАТО? Так. Ми сприймаємо розумні пропозиції від наших сусідів навіть крізь образливі слова і гучні політичні заяви про «ножі в спину». Те, що угорці не блокували засідання у форматі Україна-Грузія-НАТО - це певний крок назустріч з боку Будапешта. Ми не вимагаємо від них визнати, що вони були неправі. 

Ми слідкуємо за внутрішньополітичним дискурсом в Угорщині, в якій все більше піднімає голову націоналізм. Для нас головне – аби був результат. Хотілося б вірити, що спроби блокування участі України в саміті – це максимальна точка, якої дійшов конфлікт".