Загрузка...
Загрузка...

Залишилося два питання: Маркарова відзвітувала про переговори з МВФ


Тимчасова глава Мінфіну сподівається, що Україна скоро отримає "добро" на транш
Передает:ukr.segodnya.ua
Переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про ціну на газ і показниках держбюджету України проходять конструктивно. Про це заявила виконувач обов'язків міністра фінансів України Оксана Маркарова.

"У нас зараз хороші обговорення: Антикорупційний суд прийнято... Щодо бюджету і цін на газ у нас дуже конструктивні дискусії", – сказала Маркарова в інтерв'ю Bloomberg TV в Лондоні.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман вже розповів, як відбуваються переговори з МВФ щодо ціни на газ для населення.

Маркарова також зазначила, що показники виконання держбюджету стали кращими в першому півріччі 2018 року, ніж були за перший квартал. Маркарова висловила надію, що позитивне рішення було досягнуто скоро.

"Ми робимо все, щоб це було якомога швидше", – заявила Маркарова.

Вона також повідомила, що Україна зберігає плани в 2018 році вийти на ринок єврооблігацій і пильно за ним стежить. Зокрема, Маркарова вказала на поліпшення кон'юнктури ринку.

У березні 2015 року МВФ схвалив для України чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом близько 17,5 млрд доларів.

Спочатку програма передбачала щоквартальний перегляд програми. Перший транш склав 5 млрд доларів, але пізніше почалися затримки. Так, Україна змогла майже вчасно отримати другий транш за цією програмою на 1,7 млрд доларів на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в просуванні за програмою. У 2016 році переговори поновилися, і МВФ вирішив виділити третій транш – 1 млрд доларів – в середині вересня 2016, а четвертий – 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебуває в переговорному процесі з МВФ: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60%, в зв'язку з ростом цін на міжнародних ринках, тоді як в Кабміні вважають таке різке підвищення цін для населення невиправданим.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови, що стосується цін на газ, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми. За її словами, інша передумова виділення Україні чергового траншу – дотримання граничного дефіциту держбюджету.