Загрузка...
Загрузка...

Путін "підірвав" Україну несподіваними заявами по Криму, Донбасу і НАТО: головне за тиждень


Головною подією цього тижня була довгоочікувана зустріч між президентами США і Росії Дональдом Трампом і Володимиром Путіним, яка принесла неоднозначні заяви російського лідера по Україні.
Передает:ukr.segodnya.ua
Заяви Путіна по Україні після зустрічі з Трампом

Зустріч між президентами відбулася 16 липня в Гельсінкі, яка тривала більше, ніж планувалося. За підсумками переговорів спочатку на прес-конференції, а потім і в інтерв'ю ЗМІ, російський лідер зробив кілька важливих заяв. Так, наприклад, він чітко дав зрозуміти Трампу, що для РФ питання Криму закрите. "Позиція президента (США Дональда) Трампа по Криму відома, і він її дотримується, він говорить про незаконність приєднання Криму до Російської Федерації. У нас інша точка зору ... Для нас, для Російської Федерації, це питання закрите. Все".

Путін навіть назвав "демократією" анексію Криму. Він наполягає, що вторгнення російський військ на український півострів і згодом незаконна анексія Криму була здійснена нібито демократичним шляхом через т.зв. "референдум". І це незважаючи на чітке усвідомлення американцями, що Крим - це Україна.

Крім того, президент РФ підтвердив, що його країна готова поставляти газ через Україну і назвав Трампу умови. На тлі того, що російський "Газпром" не виконує затверджене рішення Стокгольмського арбітражу, глава РФ заговорив про майбутнє "врегулювання спору".

Також Путін дорікнув Трампу через Мінські домовленості. Російський президент вважає, ніби США могли б вплинути на Україну в питанні конфлікту на Донбасі. "США могли б рішучіше наполягати на цьому (на реалізації Мінських договоренностейй – Ред.) і налаштовувати українське керівництво на цю роботу".

Однак з одна найгучніших заяв пролунала з приводу НАТО – Путін попередив Альянс про "наслідки" зближення з Україною і Грузією. Президент Росії назвав агресією посилення східного флангу НАТО, яке сама Москва і спровокувала.
"Референдум" Путіна на Донбасі

Президент РФ розбурхав громадськість своєю заявою про те, що нібито на переговорах з Трампом домовився з Донбасу про "нові ідеї" щодо врегулювання конфлікту.
"Ми говорили з України і там є деякі нові ідеї щодо способів врегулювання кризи на південному сході країни. Домовилися пропрацювати це поки на експертному рівні. На мій погляд, це позитивний елемент руху вперед. Може бути ... я так скажу дуже акуратно", - сказав він.

У свою чергу видання Bloomberg з посиланням на двох співрозмовників, які були присутні на засіданні за участю Путіна і російських дипломатів, писало, що на зустрічі в Гельсінкі Путін нібито запропонував Трампу провести референдум на Донбасі. За інформацією джерела, все це повинно пройти під егідою міжнародної спільноти.

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко жорстко відповіла Путіну на "ідею" по Донбасу, запропонувавши йому організувати у себе на батьківщині референдум щодо пенсійного віку. Вона висунула російському лідерові ряд умов, який він повинен виконати по Донбасу.

А ось в Білому домі не підтримують ідею Путіна про референдум на Донбасі. Американська адміністрація дотримується позиції, що Мінські домовленості 2015 роки не передбачають проведення будь-яких референдумів. Крім того в США підкреслюють, що референдум, який був проведений на непідконтрольній Україні території, не має легітимності.

Річниці вбивства Шеремета і катастрофи MH17

На цьому тижні, 20 липня, вбивству журналіста Павла Шеремета виповнилося два роки. В ГПУ і МВС розповіли про прогрес в розслідуванні. Правоохоронці провели безліч слідчих дій, до розслідування залучили навіть американське ФБР. Спікер Генпрокуроратури Андрій Лисенко розповів, що слідство розглядає такі версії: професійна журналістська діяльність, особисті неприязні стосунки, дестабілізація обстановки в Україні і помилка об'єктом (підірваний автомобіль належав Олені Притулі)". А ось в МВС повідомили, що ускладнює розслідування злочину.

У свою чергу заступник глави Нацполіції В'ячеслав Аброськін повідомив, що у правоохоронців з'явилася можливість ідентифікувати того, хто підірвав Шеремета. За його словами, у поліції більше трьох тисяч терабайт відеоматеріалу про вбивство журналіста.

На відміну від вбивства Шеремета, з дня катастрофи літака MH17 малайзійських авіаліній пройшло чотири роки. Весь світ говорить про провину Росії і докази це підтверджують, але винних так і не судили за цей час. 17 липня світ згадав жертв катастрофи– лідери країн закликали Росію посприяти розслідуванню, а в Україні говорять про невідворотну відповідальність для Москви.

Президент України Петро Порошенко впевнений, що Росія повинна понести відповідальність за скоєне, і пообіцяв, що Україна зробить все можливе зі свого боку, щоб допомогти Нідерландам притягнути до суду відповідальних за теракт.

В свою чергу в США впевнені – літак збила Росія. Речник Держдепартаменту Хізер Нойерт підкреслила, що прийшов час Москві визнати свою відповідальність і припинити дезинформаційну кампанію.

ЄС закликав Москву визнати відповідальність за катастрофу MH17. У тексті заяви наголошується, що Євросоюз повністю підтримує резолюцію Ради безпеки ООН 2166, яка вимагає притягнути до відповідальності всіх винних у катастрофі МН17 17 липня 2014 року, а також закликає всі держави співпрацювати в повній мірі для встановлення винних. У цьому контексті підкреслюється важливість роботи Міжнародної слідчої групи і кроків, які зробили залучені країни для ефективного судового переслідування.

Новий допит у справі Януковича

У суді по відео зв'язку у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича дав свідчення колишній начальник служби безпеки екс-гаранта Костянтин Кобзар. він розповідав, як хотіли штурмувати "Межигір'я" тисячі майданівців за підтримки військових на техніці, нібито виїхала з військової частини навчального центру "Десна" в Чернігівській області.
Крім того Кобзар повідомив, що саме він просив Росію допомогти втекти Януковичу. Начальник охорони говорив, що його клієнт міг бути убитий, якби російські військові не допомогли. За його словами, він звернувся до людини з Федеральної служби охорони РФ і домовився, що Януковича і його супроводжуючих підберуть на вертольотах по дорозі до Криму.