Загрузка...
Загрузка...

Здали себе з потрухами: в Кремлі змінили слова Путіна про Крим


Російський лідер на весь світ заявив, що Росія причетна до організації "псевдореферендуму" на українському півострові
Передает:ukr.segodnya.ua
На спільній з президентом США Дональдом Трампом прес-конференції російський лідер Володимир Путін, який назвав "демократією" анексію Криму, підтвердив, що саме Росія стоїть за організацією "псевдореферендуму" в березні 2014 щодо приєднання до себе українського півострова. Однак в Кремлі внесли правки.

Журналісти поставили запитання Путіну: "Можете сказати, що президент Трамп сказав вам або натякнув щодо офіційного визнання Криму як території Росії?".

На це російський лідер відповів: "У президента Трампа позиція по Криму відома, і він її дотримується. Він говорить про незаконність приєднання Криму до Російської Федерації. У нас інша точка зору. Ми вважаємо, що ми провели референдум в суворій відповідності з міжнародним правом, до статуту Організації Об'єднаних Націй".

Але вже в розшифровці на сайті Кремля прибрали слово "ми" перед словом "провели": "Ми вважаємо, що провели референдум в суворій відповідності до міжнародного права...". Тим самим Кремль підкреслює, що нібито не має відношення до незаконного "референдуму" на українській території.


У свою чергу президент України Петро Порошенко назвав "смішними" слова Путіна по анексію півострова. Він зазначив, що на переговорах з російським лідером Трамп не здав жодної позиції щодо України і Криму.

Крим був незаконно анексований Росією в березні 2014 року після проведення "референдуму", невизнаного ні Україною, ні світовим співтовариством. У тому числі "кримський референдум" не визнає і ООН. У той же час професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань пояснював ще в 2014 році, що "референдум" в Криму суперечить закону, бо немає в Україні закону, який дозволяє проводити місцеві референдуми.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 р. початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій.

Після встановлення контролю над Кримом російською окупаційною владою на півострові погіршилася ситуація з правами людини, що констатують не тільки українські омбудсмени, але також міжнародні організації, в тому числі було ухвалено резолюцію ПАРЄ.

У свою чергу Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал) визнав, що дії Росії під час окупації Криму розцінюються як військовий конфлікт проти України. У Гаазі відзначають, що даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.