Загрузка...
Загрузка...

Циклон над Україною воює: синоптики попередили про складні метеоумови на весь тиждень


Протягом наступних п'яти днів велика частина України потрапить під вплив циклону, який принесе дощі і грози. Найскладніші погодні умови спостерігатимуться в регіонах, де циклон зіткнеться зі спекотним фронтом сухого повітря. Протягом декількох днів на південному сході України буде переважно суха і спекотна погода, в той час, як центр, північ і захід країни заливатимуть дощі. Але температура повітря до кінця тижня підвищиться на кілька градусів. Такий прогноз надали в українському Гідрометцентрі.
Передает:ukr.segodnya.ua
Так, у понеділок, 23 липня, сухо і сонячно буде лише на Донбасі і в Харківській області. На решті території прогнозують дощі з грозами, за прогнозами Гідрометцентру, у всіх регіонах країни за винятком південного сходу, будуть потенційно небезпечні погодні умови. На "дощовій" частині країни температура буде + 23-26 градусів, на південному сході до + 29-30.
У вівторок, 24 липня, грозовий фронт прорветься на Донбас і в Харківську область, але відступить з південних регіонів і частини центральних областей. Синоптики прогнозують підвищення температури. Зокрема, на півдні України до + 30-32.
У середу, 25 липня, гаряче повітря змішається з грозовим фронтом і по всій території країни прогнозують грозові дощі і зливи. Але на температуру повітря це не вплине. Більш того, в центральних і північно-східних регіонах потеплішає ще на пару градусів. На заході країни так само до +25, на півдні до +32.
У четвер, 26 липня, "мокра спека" добереться до північного сходу країни. Температура в тих регіонах України підніметься до +31, у центральних областях до +29, на заході та півночі до +27. Так само по всій країні прогнозують дощі з грозами.
У п'ятницю, 27 липня, в східні регіони України повернеться суха і сонячна погода. Але на всій іншій території так само дощитиме. Місцями з грозами. Температурний режим збережеться на рівні двох попередніх днів – буде волого і спекотно.

Народний прогноз погоди

23 липня відзначається день преподобного Антонія Печерського. У давнину помітили, якщо в цей день трапиться глухий грім – до тихого дощу, а якщо грім гучний, можна чекати зливи. З колишніх часів до нас дійшло цінне зауваження для рибалок: якщо грім у пісний день (середа і п'ятниця) – у рибалок буде хороший улов риби.

24 липня відзначається день пам'яті святої рівноапостольної Ольги. Також цього дня вшановується пам'ять великомучениці Євфимії Всехвальної. У народі цей день називали Єфимії-стожарниці, оскільки стоїть дуже спекотна погода. Часто цей день буває грозовим. У цей час починають випадати роси. З давніх-давен кінець липня – росяна пора. Ці роси шкідливі для помідорів. Наші пращури помітили, якщо цього дня сонячно, то урожай зернових культур буде хорошим.

25 липня вшановується пам'ять священномучеників Прокла та Іларія. У народі цей день називали Прокл Великі Роси. Проклові роси вважаються цілющими. У колишні часи їх збирали для лікування очних хвороб. За старих часів вірили, що роса в цей день наділяє красою, спокоєм. Наші пращури помітили, якщо на Прокла вночі немає роси, а в низинах немає туману – до негоди. А якщо нічна роса просихає – бути грозі. У цей час зацвітають гладіолуси.

26 липня відзначається собор Архангела Гавриїла. За народним календарем цей день вважається серединою літа. Якщо 26 липня на дворі сухо, то осінь буде довга, тепла і суха. Наші предки в цей день спостерігали за ластівками: якщо вони низько літають, осінь буде довга. З цього часу подекуди граки починають збиратися в перші осінні зграї.

27 липня вшановується пам'ять преподобного Стефана Махрищського, чудотворця. З цього дня починається спад літа, який триватиме до 26 серпня. У цей час листя на деревах починають набувати осіннє забарвлення. У минулі часи помітили, якщо день 27 липня спекотний, сухий, то зима буде морозною і малосніжною.