Загрузка...
Загрузка...

У США пояснили, що заважає закінчити війну на Донбасі



Врегулювання ситуації на Донбасі  залежить від рішення Росії щодо допуску миротворців ООН на схід України – без її згоди війну закінчити не вийде.
Передает:ukr.segodnya.ua
Про це в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" заявив спецпредставник США по Україні Курт Волкер.

Він зазначив, що на Донбасі вже давно не було прогресу в урегулюванні ситуації, бо Росія "застрягла в своїй позиції", що миротворці повинні бути охоронцями для спостерігачів ОБСЄ.

"Це не створює умов для подальшого виконання Мінських угод. Все, що нам потрібно, це справжні миротворчі сили, які забезпечать виведення важкого озброєння, контроль над українським кордоном і забезпечить умови безпеки, при яких могли б пройти перевибори. Поки цього не станеться, я не бачу, яким чином міг би статися якийсь прогрес. Ми дійсно говорили про це в січні, і я готовий продовжувати це обговорення з Росією. Ми зможемо відправити місію (миротворців – ред.), коли Росія погодиться з цим. Саме тому м и з ними ведемо переговори, щоб досягти домовленостей. Тоді ми зможемо рухатися далі. Але без Росії це неможливо".

Як відомо, російська сторона спочатку домагалася того, що миротворці повинні діяти лише на лінії розмежування; пізніше допустили можливість їх виходу і до українсько-російського кордону, але в якості "охоронців" для спостерігачів ОБСЄ. Однак президент РФ Володимир Путін пішов на поступки по Донбасу і погодився на розміщення "блакитних касок" на всій території конфлікту, але з умовою, що Київ домовиться про це з бойовиками.

У свою чергу українська сторона, як і раніше, наполягає на введенні миротворців на всю територію конфлікту, в тому числі на українсько-російський кордон, і заявляє, що не має наміру вести переговори з ватажками бойовиків про розміщення місії ООН.

Також існує і "план Волкера" по Донбасу. Спецпредставник США по Україні під час переговорів з помічником президента РФ Владиславом Сурковим обговорює конкретні варіанти введення миротворців на Донбас. Плани Штайнмайера і Мореля провалилися, але тепер є надія на американський варіант врегулювання ситуації в Україні.