Загрузка...
Загрузка...

НБУ почне по-новому розраховувати курс долара в Україні


Час публікації офіційної вартості "зеленого" зміниться, а також з'явиться резервний механізм встановлення курсу
Передает:ukr.segodnya.ua
Національний банк України (НБУ) переглянув методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара США, джерела даних, що використовуються для розрахунку і час публікації курсу доларів. Механізм розрахунку офіційного курсу гривні до інших валют, крім долара США, залишився без змін. Про це повідомила прес-служба НБУ.

З 1 серпня 2018 року офіційний курс на наступний робочий день розраховуватиметься на основі даних про угоди на міжбанку, завершеним до 15:30 поточного робочого дня. Курс публікуватиметься на сайті НБУ до 16:00, тобто на дві години раніше, ніж зараз.

Нова методика розрахунку передбачає двоступеневу систему відсікання угод, які НБУ вважатиме нерепрезентативними:

спочатку з наявного ряду угод відсікаються всі угоди, курс за якими відхиляється від середньоарифметичного по всіх угодах більш ніж на 2%;
потім відсікаються угоди, курс/обсяг яких відхиляється від середньоарифметичного курсу/обсягу більш ніж на два стандартних відхилення.
До сих пір офіційний курс розраховувався як середньозважене значення за всіма міжбанківськими операціями без відсікання нерепрезентативних угод.

Нові принципи також передбачають наявність резервного механізму розрахунку курсу. Такий механізм знадобиться, якщо кількість врахованих угод виявилася меншою або дорівнює 10% від середньоденного значення цього показника за попередній місяць. Резервний механізм передбачає, що НБУ відправить з 12:00 до 13:00 запити в банки для отримання котирувань з купівлі/продажу 1 млн доларів. Після цього розрахунок курсу відбуватиметься як середньоарифметичне значення всіх отриманих внаслідок такого запиту котирувань.

"Введення нової методики розрахунку офіційного курсу гривні до долара США наближає її до міжнародних стандартів розрахунку аналогічних показників, і дозволить використовувати офіційний курс гривні до долара США не тільки для цілей бухгалтерського обліку, а й як бенчмарк валютного ринку при укладанні учасниками ринку угод, де в якості базового активу використовується іноземна валюта", – пояснили в НБУ.

Нагадаємо, станом на 24 липня в Україні злітає офіційний курс євро, а долар завмер після зростання

Втім, вартість європейської валюти ще не пробила психологічну позначку.

Аналітики вважають, що подолати цю позначку євровалюта не зможе через глобальні тенденції, курс долара в Україні ще знизиться.

"Долар торгуватиметься без особливих змін біля позначки 26,2 грн зі схильністю до зниження до позначки в 26 гривень за один долар. Євро не зможе подолати значення в 31 грн і плавно знижуватиметься до позначки в 30,5 грн", – зазначає аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко