Загрузка...
Загрузка...

24 ЛИПНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕНЬ ОЛЬГИ, ЩО ВАРТО ЗРОБИТИ У ЦЕЙ ДЕНЬ


24 липня 2018 року відзначається День святої рівноапостольної княгині Ольги, яка багато зробила для прийняття християнства на Русі. Історію княгині Ольги, а також що треба робити 24 липня в День Ольги – читайте в нашому матеріалі.
Передает:infopole.pp.ua
Історія. Точна дата назщдження Княгині Ольги невідома. З літописів можна дізнатись, що назщдилась вона недалеко від Пскова, і ім’я у неї було Хельга, що в перекладі означає “священна”. Одна з перших згадок в про майбутню княгиню – весілля Ольги з Київським князем Ігорем. Про їх знайомство та любов навіть зберігся відомий переказ:

Ігор, бажаючи перебратися через річку, побачив човен і покликав весляра до себе. Коли човен підплив до берега, князь побачив в ньому надзвичайної краси дівчину – це була Ольга. Вона переправила його на інший берег і вони розлучилися, але князь так і не зміг забути розумних промов і прекрасного обличчя дівчини. Коли прийшов час одружуватися, Ігор захотів, щоб його дружиною стала саме та дівчина і відправив за нею гінців до Псковської області. Так Ольга стала Київською княгинею. Незабаром у них наpoдився син Святослав.

Протривав їх шлюб не довго, адже незабаром Князя Ігоря вбuлu древляни. Саме в цей момент Княгиня Ольга показала себе як жopcткий, хитрий політик та вмілий воєначальник. Після того, як древляни вбuлu Ігоря, їх правитель запропонував Ользі вийти за нього заміж, на що Ольга нібито погодилася. А коли посли прибули до Києва, вона наказала закопати їх живцeм. Коли Ольга вирушила на мoгилy чоловіка на землі древлян – вона привела з собою військо, яке вбuлo 5 тисяч людей. Решта села Княгиня наказала cпaлити, а людей, що вuжuлu продати в paбство. Формально в цей час влада належала вже її синові Святославу, але фактично Київською Руссю управляла вона.

При Княгині Ользі провели адміністративну реформу і розробили систему оподаткування. Саме вона стає засновницею кам’яного будівництва на Русі, а на той момент це небувале нововведення. Під час її правління також встановлюються межі кордону Київський Русі.

Чому Княгиня Ольга вважається святою?

В середині 10 століття, Ольга знайомиться з християнством і знаходить в цьому мудрість і заспокоєння. Її вважають покровителькою християнської віри – вона стала проповідувати християнське вчення на Русі, навернула у віру багатьох людей, і саме за її правління починають будувати храми і знищувати язичницьку символіку.

Свята Ольга вважається покровителькою милосердя, адже вона допомагала добрим і каpала злих, була щедрою до бідних.

Хрестили її в столиці Візантії – Константинополі. При хрещенні їй дали ім’я Олена, так як імені Ольга не було в християнській вірі.

Що просять у Святої Ольги?

До ікон Святої Ольги моляться про втіху вдoви, а молоді дівчата просять вдалого заміжжя. Їй моляться, щоб уберегти себе і дітей від біди, а також про повернення чоловіка в сім’ю. Крім того, їй моляться про зміцнення новонавернених християн.Свято Ольга також вважається заступницею матерів синів і вдів.

Прикмети на День Святої Ольги

У цей день всім хто носить ім’я святої необхідно сходити до церкви і схилитися іконі своєї наставниці.

Є повір’я, що 24 липня настає час жнив та гроз. У цей день Святій Ользі моляться, аби вона послала гарну погоду і допомогла скоріше закінчити жнива.

Дощі в цей день обіцяють хороший улов

рибалкам. Існує навіть народне прислів’я: “Грім прогримів – буде добре риба ловитися”. А якщо на день Святої Ольги погода сонячна – хлібороби можуть очікувати багатий врожай.

Привітання на іменини Ольги в поезії і прозі

Ім’я Ольга запозичене з скандинавської мови, походить від імені Хельга. Значення імені Ольга – свята.

З Днем Ангела, Ольго, мої привітання!

Від щирого серця, з побажаннями добра,

В здоров’ї й радості, сто років процвітання,

Любові, щастя та родинного тепла!

Дорога Олю, вітаю тебе з святом! Нехай у твоєму житті знайдеться ключ від скрині, в якій заховані виконання твоїх найзаповітніших бажань. І нехай цей ключ сам опиниться в твоїх руках саме тоді, коли це потрібно тобі найбільше.

Будь щаслива! Твоє ім’я Ольга — найкраще із імен, Яким тебе благословила мати, І ангел взяв тебе під свій покров, Щоб до кінця життя оберігати! Ти носиш ім’я великої княгині, ти — сама відважна жінка, яка вміє створювати і берегти домашнє вогнище. Я від всього серця вітаю тебе з твоїм святом, бажаю тобі кохання і жіночого щастя, нехай вони супроводжують тебе все твоє життя. Я пишаюся знайомством з такою великодушною людиною, доброю подругою, доброю матір’ю і розуміючою дружиною. Нехай цей день стане для тебе чудовою казкою, де героями будуть твої близькі та улюблені люди.

Тепер у вас на День Ольги 2018 є привітання з Днем Ольги. Проведіть день у святковій атмосфері.